Изберете страница

Jailbreak е мъртъв, твърдят пионерите в бранша

Изминаха 347 дни от излизането на последния Jailbreak за iOS и според авторите на оригиналния му вариант, няма надежда тази практика да продължи да съществува.

Всъщност, дори и ако можехте да направите Jilbreak на iOS 10, Джей Фрийман – човекът, който изобрети Cydia, твърди, че не трябва да го правите.

Jailbreak официално е мъртъв!

В дълга статия, описваща възхода на Jilbreak заедно с оригиналния iPhone, Motherboard публикува мненията на пионерите в областта, като Никълъс Алегра, Джей Фрийман и Майкъл Уанг, които разкриват през какви препятствия са преминали, за да заобиколят защитата на Apple и да зарадват собствениците на iPhone.

Чувствам, че Jilbreak е мъртъв към този момент“ споделя Никълъс Алегра. „Най-обещаващият голям хакер, Лука Тадеско, обяви тази година, че се отказва“.

Когато iPhone излезе преди десет години, нямаше App Store, нямаше дори игри, но благодарение на джейблрейкърите като comex (Никълъс Алегра), екипа на iPhone Dev, и Saurik (Джей Фрийман), обещаващият смартфон на Apple беше изведен на съвсем друго ниво, а собствениците му получиха възможността да инсталират приложения и туикове от трети страни, без да чакат позволението на компанията.

Версиите на Jailbreak излизаха през месец по време на играта на котка и мишка между разработчиците и Apple, но сега сигурността е на такова ниво, че това отнема няколко ценни експлойта, а ползата за потребителите не е голяма.

Не правете Jailbreak!

“Каво ще получите в края на раищата?“ пита Джей Фрийман. „Преди имаше убийствени функции, които бяха и причината да изберете точно този телефон. Сега модификациите са твърде дребни“.

Смъртта на Jilbreak се дължи на четири факта:

  • Увеличената сигурност на Apple направи задачата по-трудна
  • Ако хакерът открие уязвимост, има възможността да я продаде и да спечели до 1 милион долара
  • Повечето от добрите джейлбрейкъри преминаха на високо платени и сигурни длъжности
  • Ако джейлбрейкнете iPhone, се излагате на уязвимости в сигурността

„Това се превърна в смъртоносна спирала, която кара все по-малко хора да се занимават с джейлбрейк, все по-малко разработчици правят интересни неща, а това означава, че потребителите имат още по-малко стимули да се занимават с джейлбрейк“ разказва Фрийман. „От друга страна намаляването на потребителите, които използват джейлбрейк, води до спад в мотивацията на разработчиците, които го създават и той бавно умира“.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This