Изберете Страница

Jailbreak е мъртъв, твърдят пионерите в бранша

Изминаха 347 дни от излизането на последния Jailbreak за iOS и според авторите на оригиналния му вариант, няма надежда тази практика да продължи да съществува.

Всъщност, дори и ако можехте да направите Jilbreak на iOS 10, Джей Фрийман – човекът, който изобрети Cydia, твърди, че не трябва да го правите.

Jailbreak официално е мъртъв!

В дълга статия, описваща възхода на Jilbreak заедно с оригиналния iPhone, Motherboard публикува мненията на пионерите в областта, като Никълъс Алегра, Джей Фрийман и Майкъл Уанг, които разкриват през какви препятствия са преминали, за да заобиколят защитата на Apple и да зарадват собствениците на iPhone.

Чувствам, че Jilbreak е мъртъв към този момент“ споделя Никълъс Алегра. „Най-обещаващият голям хакер, Лука Тадеско, обяви тази година, че се отказва“.

Когато iPhone излезе преди десет години, нямаше App Store, нямаше дори игри, но благодарение на джейблрейкърите като comex (Никълъс Алегра), екипа на iPhone Dev, и Saurik (Джей Фрийман), обещаващият смартфон на Apple беше изведен на съвсем друго ниво, а собствениците му получиха възможността да инсталират приложения и туикове от трети страни, без да чакат позволението на компанията.

Версиите на Jailbreak излизаха през месец по време на играта на котка и мишка между разработчиците и Apple, но сега сигурността е на такова ниво, че това отнема няколко ценни експлойта, а ползата за потребителите не е голяма.

Не правете Jailbreak!

“Каво ще получите в края на раищата?“ пита Джей Фрийман. „Преди имаше убийствени функции, които бяха и причината да изберете точно този телефон. Сега модификациите са твърде дребни“.

Смъртта на Jilbreak се дължи на четири факта:

  • Увеличената сигурност на Apple направи задачата по-трудна
  • Ако хакерът открие уязвимост, има възможността да я продаде и да спечели до 1 милион долара
  • Повечето от добрите джейлбрейкъри преминаха на високо платени и сигурни длъжности
  • Ако джейлбрейкнете iPhone, се излагате на уязвимости в сигурността

„Това се превърна в смъртоносна спирала, която кара все по-малко хора да се занимават с джейлбрейк, все по-малко разработчици правят интересни неща, а това означава, че потребителите имат още по-малко стимули да се занимават с джейлбрейк“ разказва Фрийман. „От друга страна намаляването на потребителите, които използват джейлбрейк, води до спад в мотивацията на разработчиците, които го създават и той бавно умира“.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This