Изберете Страница

iPod стана на 15 години!

Може би напоследък забравихме за iPod – едно от емблематичните устройства на Apple, което й помогна да се превърне в най-голямата технологична компания в света, но вчера той навърши 15 години.

На 23 октомври 2001 година Стив Джобс показа първият, съвсем простичък плейър, който побира 1000 персни в елегантния си корпус с размер на тесте карти.

След това с iTunes Store Apple легитимира свалянето на музика, а iPod става все по-популярен, позволявайки достъп и през Windows, компанията добавя още модели (Nano, Shuffle и Touch), а останалото е история. Днес Apple продължава да произвежда iPod, но той като че ли отстъпи място на iPhone и iPad.

За да си припомним историята на това забележително устройство, ще ви покажем най-добрите модели през годините.

iPod

2

Независимо дали ви харесва или не, ние дължим много на оригиналния iPod. Дизайнът му може би не е актуален днес, но без него нямаше да има нищо, тъй като iPhone и iPad също водят началото си от него.

iPod mini 2004

3

Преди iPod Nano имаше iPod Mini и той помогна на оригиналния плейър да се свие в по-малък формфактор, въведе интегрираното колеце с бутони за възпроизвеждане на музиката и различните цветове. С него Apple наложи стила на своите устройства.

iPod Touch 2007

4

Този плейър прехвърли iPod в един свят „след iPhone”. Официалната му премиера е на 5 септември 2007 и той е по-тънък, по-лъскав от iPhone, но няма камера и мобилна свързаност. Всъщност iPod Touch е първият iPod със сензорен екран и WiFi, а App Store ще го превърне в едно прекрасно устройство за игри.

iPod Video 2005

5

Видео на вашия iPod през 2005, това звучи революционно! Още по-олекотеният дизайн в допълнение към 30 и 60 GB модели от четвърто поколение на iPod Classic, Apple добавя и един модел с 80 GB памет, което е плавен преход към шестото поколение iPod Classic, който вече притежава цели 160 GB за съхранение.

iPod Nano 2006

6

Оригиналният iPod Nano е хубав, но има редица недостатъци. Паметта му е едва 1 GB и се драска лесно, а цветовите варианти са само черно и бяло. Второто поколение iPod Nano идва вече в 7 цвята, с по-издръжлив алуминиев корпус и два пъти повече вградена памет. Той е супер тънък, като iPod Mini.

iPod Nano 2010

7

В сравнение с предшествениците си, шестото поколение iPod Nano е огромен напредък. Той зарязва колелцето за управление, за сметка на големия дисплей, видео поддръжката, квадратен сензорен екран и щипка, подобна на тази на iPod Shuffle.

Мнозина не харесват този преход в дизайна, но всъщнос той е забележителен, тъй като е предшественик на Apple Watch. Множество компании започват производството и продажбата на каишки, които лесно превръщат плейъра в часовник.

А сега да се върнем отново назад и да видим кои са най-лошите представители на iPod.

iPod Shuffle 2005

8

Оригиналният iPod Shuffle е представен като най-евтиния iPod. Той няма екран и вместо колелцето за контрол, притежава само копчета за възпроизвеждане на музиката. Идва с тънка лента, която позволява да го носите на врата си и музиката в него може да се слуша само разбъркано, от където идва и името му.

iPod Shuffle 2009

9

Третото поколение iPod Shuffle е един от най-бързо забравените плейъри на компанията. Дизайнът му е елегантен, но без никакви физически контроли – трябва да се използват дистанционно, вградено в слушалките или Voice Over. Всъщност това устройство е голяма крачка назад, спрямо моделите от второ поколение.

iPod Classic 2003

10

Третото поколение на iPod Classic е единствения плейър с четири капацитивни бутони за възпроизвеждане над колецето за контрол, което все още не е clickable. Не е изненадващо, че компанията така и не продължи този дизайн в следващите си модели.

iPod Nano 2007

11

Подобно на миниатюрния iPod Video, третото поколение на iPod Nano изоставя високия и издължен дизайн, за сметка на широкия екран. Мнозина не харесват промяната.

iPod Touch 2012

12

Петото поколение iPod Touch е представено заедно с 4 инчовия iPhone 5s. Това не е грозен iPod, но е толкова тънък, че камерата му стърчи навън, а това не се приема радушно от потребителите, въпреки че ще видим нещо подобно и в iPhone 6, години по-късно.

U2 и 90210 special editions

1313

Специалното издание на петото поколение на iPod Classic на U2 е доста по-интересно от предходното. Задният капак е от неръждаема стомана с подписите на всички членове на групата и това е нещото, което го съсипва.

Специалният , Бевърли Хилс 90210 трето поколение iPod Nano обаче, е може би най-грозният iPod, създаван някога от компанията. За щастие от него са произведени само 2000 бройки.

Така с две думи преминахме през върховете и спадовете в 15 годишната история на едно от най-забележиттелните устройства на Apple. Разбира се, за него може да се говори много, тъй като той, както казахме и в началото е предшественикът на iPhone и iPad и може би, ако той не съществуваше, нямаше да се появят и те и историята на мобилните устройства, никога нямаше да бъде същата, кой знае…

И все пак, Честит рожден ден, iPod!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

Инженер на Apple разкри подробности за разработката на AirPods Pro 2

Инженер на Apple разкри подробности за разработката на AirPods Pro 2

Инженерът на Apple Есге Андерсен, който работи в акустичния екип на компанията, не вярва, че настоящата Bluetooth технология е ограничаващ фактор за качеството на звука за AirPods. Той разкри някои подробности за разработката на AirPods Pro 2 в интервю за списание...

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This