Изберете страница

iPod стана на 15 години!

Може би напоследък забравихме за iPod – едно от емблематичните устройства на Apple, което й помогна да се превърне в най-голямата технологична компания в света, но вчера той навърши 15 години.

На 23 октомври 2001 година Стив Джобс показа първият, съвсем простичък плейър, който побира 1000 персни в елегантния си корпус с размер на тесте карти.

След това с iTunes Store Apple легитимира свалянето на музика, а iPod става все по-популярен, позволявайки достъп и през Windows, компанията добавя още модели (Nano, Shuffle и Touch), а останалото е история. Днес Apple продължава да произвежда iPod, но той като че ли отстъпи място на iPhone и iPad.

За да си припомним историята на това забележително устройство, ще ви покажем най-добрите модели през годините.

iPod

2

Независимо дали ви харесва или не, ние дължим много на оригиналния iPod. Дизайнът му може би не е актуален днес, но без него нямаше да има нищо, тъй като iPhone и iPad също водят началото си от него.

iPod mini 2004

3

Преди iPod Nano имаше iPod Mini и той помогна на оригиналния плейър да се свие в по-малък формфактор, въведе интегрираното колеце с бутони за възпроизвеждане на музиката и различните цветове. С него Apple наложи стила на своите устройства.

iPod Touch 2007

4

Този плейър прехвърли iPod в един свят „след iPhone”. Официалната му премиера е на 5 септември 2007 и той е по-тънък, по-лъскав от iPhone, но няма камера и мобилна свързаност. Всъщност iPod Touch е първият iPod със сензорен екран и WiFi, а App Store ще го превърне в едно прекрасно устройство за игри.

iPod Video 2005

5

Видео на вашия iPod през 2005, това звучи революционно! Още по-олекотеният дизайн в допълнение към 30 и 60 GB модели от четвърто поколение на iPod Classic, Apple добавя и един модел с 80 GB памет, което е плавен преход към шестото поколение iPod Classic, който вече притежава цели 160 GB за съхранение.

iPod Nano 2006

6

Оригиналният iPod Nano е хубав, но има редица недостатъци. Паметта му е едва 1 GB и се драска лесно, а цветовите варианти са само черно и бяло. Второто поколение iPod Nano идва вече в 7 цвята, с по-издръжлив алуминиев корпус и два пъти повече вградена памет. Той е супер тънък, като iPod Mini.

iPod Nano 2010

7

В сравнение с предшествениците си, шестото поколение iPod Nano е огромен напредък. Той зарязва колелцето за управление, за сметка на големия дисплей, видео поддръжката, квадратен сензорен екран и щипка, подобна на тази на iPod Shuffle.

Мнозина не харесват този преход в дизайна, но всъщнос той е забележителен, тъй като е предшественик на Apple Watch. Множество компании започват производството и продажбата на каишки, които лесно превръщат плейъра в часовник.

А сега да се върнем отново назад и да видим кои са най-лошите представители на iPod.

iPod Shuffle 2005

8

Оригиналният iPod Shuffle е представен като най-евтиния iPod. Той няма екран и вместо колелцето за контрол, притежава само копчета за възпроизвеждане на музиката. Идва с тънка лента, която позволява да го носите на врата си и музиката в него може да се слуша само разбъркано, от където идва и името му.

iPod Shuffle 2009

9

Третото поколение iPod Shuffle е един от най-бързо забравените плейъри на компанията. Дизайнът му е елегантен, но без никакви физически контроли – трябва да се използват дистанционно, вградено в слушалките или Voice Over. Всъщност това устройство е голяма крачка назад, спрямо моделите от второ поколение.

iPod Classic 2003

10

Третото поколение на iPod Classic е единствения плейър с четири капацитивни бутони за възпроизвеждане над колецето за контрол, което все още не е clickable. Не е изненадващо, че компанията така и не продължи този дизайн в следващите си модели.

iPod Nano 2007

11

Подобно на миниатюрния iPod Video, третото поколение на iPod Nano изоставя високия и издължен дизайн, за сметка на широкия екран. Мнозина не харесват промяната.

iPod Touch 2012

12

Петото поколение iPod Touch е представено заедно с 4 инчовия iPhone 5s. Това не е грозен iPod, но е толкова тънък, че камерата му стърчи навън, а това не се приема радушно от потребителите, въпреки че ще видим нещо подобно и в iPhone 6, години по-късно.

U2 и 90210 special editions

1313

Специалното издание на петото поколение на iPod Classic на U2 е доста по-интересно от предходното. Задният капак е от неръждаема стомана с подписите на всички членове на групата и това е нещото, което го съсипва.

Специалният , Бевърли Хилс 90210 трето поколение iPod Nano обаче, е може би най-грозният iPod, създаван някога от компанията. За щастие от него са произведени само 2000 бройки.

Така с две думи преминахме през върховете и спадовете в 15 годишната история на едно от най-забележиттелните устройства на Apple. Разбира се, за него може да се говори много, тъй като той, както казахме и в началото е предшественикът на iPhone и iPad и може би, ако той не съществуваше, нямаше да се появят и те и историята на мобилните устройства, никога нямаше да бъде същата, кой знае…

И все пак, Честит рожден ден, iPod!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This