iPhone X е първото устройство на Apple, което използва Face ID технологията за картографиране на лица, която замести Touch ID при отключване на телефона и потвърждаване на трансакции в Apple Pay. Според компанията тя е по-сигурна от сканирането на пръстови отпечатъци и вероятността за грешка е 1:1 000 000 за сметка на 1:50 000 при Touch ID.

Когато Apple демонстрира Face ID на своето събитие през септември, тя предупреди, че вероятността за грешка се увеличава многократно, ако обект на сканиране са двама души с много подобно ДНК, или с други думи братя и сестри, или еднояйчни близнаци ще имат проблеми със системата. Всъщност няма данни колко точно еднояйчни близнаци има по света, но според статистиката 32 от всеки 1000 човека са близнаци, въперик че с нарастване на раждаемостта, това число със сигурност е намаляло. Възоснова на тези данни, може би до някъде беше неразумно Apple да замени Touch ID с Face ID и би било любопитна да видим как се справя системата с идентификацията на двойка близнаци.

Mashable направи тест с две двойки братя, които си приличат толкова, че външността им обърква дори роднините им. Оказва се, че и в двата случая, след като единия брат е настройл Face ID със своето лице, другият без проблеми отключва телефона.

Apple никога не е твърдяла, че Face ID е перфектна, въперки че не може да бъде заблудена със снимка, или маска, но резултатите от този тест определено не говорят добре за новата функция на iPhone X, особено като имаме предвид, че има и тройки и повече близнаци. От друга страна Microsoft твърди, че нейната технология за разпознаване на лица Windows Hello не се е проваляла в подобни тестове. Тъй като Face ID не е просто функция на камерата, а сложна комбинация от хардуер и алгоритми, която се учи да разпознава лицето въпреки промените с течение на времето, можем само да се надяваме, че Apple ще обърне сериозно внимание на способностите й, що се отнася до близнаците, които до тогава ще трябва да използват парола за своя iPhone X.