iPhone X е усъвършенстван максимално в очите на Apple, но според нейният водещ дизайнер това е в резулат на много неуспехи. Джони Айви разкри в интервю за медиите, че десетият юбилеен модел е бил разработван от 2012 година насам:

Тази технология е нещо, за което работихме в продължение на пет години и имахме множество прототипи“ разказва Айви за Face ID, Animoji и TrueDepth, които се предлагат от iPhone X.

Всъщност това означава, че докато сме се радвали на новия iPhone 5s и неговия сензор за пръстови отпечатъци, Apple е била заета да постави началото на iPhone X, който по ирония на съдбата, вече не притежава такъв сензор.

„В 99% от случаите нещата не сработваха“ разказва Айви. „През по-голямата част от цикъла на разработка, всичко, което имахме бяха нещата, които не успяха. По дефиниция, ако не се проваляха половината от тях, щяхме да успеем“.

Дизайнерът обаче нарече процеса на разработка извънреден и сподели, че точно това е частта, която му харесва повече от готовия продукт:

„Това, което ще запомня най-вече, няма да е самия продукт, а процеса на създаването му, тъй като съм склонен да се ангажирам напълно с това, върху което работим в момента. Не съм сигурен, дали провалът е интересен наистина. Направихме много грешки, но съм дълбоко убеден, че те не са били в резултат на мързел или увереност, че при всички случаи ще успеем. Ние сме хора, които смятат, че нещо няма да работи, освен, ако не докажем противното“.

Дали iPhone X ще бъде хит, както се надяват Джони Айви и екипът му и дали тези пет години работа наистина си заслужават усилията, ще разберем, когато той излезе на пазара след по-малко от месец.