Изберете Страница

iPhone 8 vs Galaxy S8 – какво да очакваме?

След грандиозния провал на Samsung с тазгодишния й флагман Note 7 и третата поредна година, в която Apple използва почти идентичен дизайн за новия си модел iPhone 7, всички погледи и очаквания са насочени към следващите модели на двата гиганта, а именно Galaxy S8 и iPhone 8.

Въпреки, че до появата им на пазара остава още твърде много време, слуховете за техните възможности вече заливат интернет. Именно заради това решихме да сравним двата несъществуващи още модела, според това, което се очаква да притежават те като функции, характеристики и разбира се дизайн.

За iPhone 8 се очаква да бъде първият модел на Apple, без емблематичния хоум бутон и компанията получи патент за това на 4 октомври, но Samsung не веднъж са се възползвали от идеите на своя основен конкурент на пазара и затова слуховете твърдят, че корейският гигант също ще се откаже от хоум бутона в своя бъдещ флагман.

Apple направи една решителна крачка със своя iPhone 7 и това е отказът от стандартния 3.5 мм жак за слушалки, комбинирайки аудио жак и порт за зареждане в едно цяло. Естествено корейците, които брутално осмяха тази стъпка на премиерата на своя злополучен Note 7, бързичко си смениха мнението и спекулациите гласят, че в Galaxy S8 също няма да видим този жак.

Сегашните фагмани на двете комапнии предлагат сензори за пръстови отпечатъци, но според SamMobile се очаква корейският гигант да е първата компания, която ще предложи оптичен сензор, вграден под дисплея на Galaxy S8. Звучи ли ви познато? Да, според слуховете, Apple ще представи дисплей, покриващ предния панел от край до край и сензорът за биометрични данни също ще бъде вграден под него, заедно с виртуалния хоум бутон. Тук разбира се корейците ще се опитат да си припишат заслугите за тази иновация, въпреки че слухове за подобна промяна в десетия юбилеен модел на Apple, можем да намерим много по-назад във времето.

Що се отнася до дисплея, спекулациите твърдят, че Galaxy S8 ще притежава 5.5 инчов 4К панел, почти без рамка. Това отново ни е познато от слуховете, които се носят в интернет пространството за бъдещия iPhone 8, като за него наскоро научихме, че ще дойде в три различни варианта с 4.7, 5 и 5.5 инчов дисплей и може би само най-големия от тях ще бъде с OLED панел, произведен от Sharp. Разбира се OLED дисплейте отдавна са запазена марка на Samsung, но всички останали съвпадения звучат така, сякаш говорим за един и същ модел телефон, а не за флагманите на две конкурентни компании.

Трябва да обърнем внимание и на процесорите, които несъмнено са един от най-важните компоненти в съвременните смартфони. Очаква се Galaxy S8 да получи Snapdragon 830, а Apple съвсем естествено ще продължи със своите собствени процесори, следващият от които трябва да бъде А11, но за него за съжаление нямаме никаква информация до момента. Можем да предположим, че той отново ще е много по-оптимизиран и мощен от своя предшественик и компанията ще изпипа подробностите до съвършенство, както обикновено.

Що се отнася до вградената памет, Apple направи генерална промяна тази година, като предложи 32, 128 и 256 GB в своя iPhone 7, премахвайки базовия модел с 16 GB памет и можем да допуснем, че компанията ще продилжи да предлага същите варианти в следващия си модел. За корейският му конкурент се очаква една единствена 64 GB версия, със слот за SD карти до 256 GB.

Няма да забравим и камерата, която се превърна в една от основните характеристики на съвременните смартфони. За iPhone 8 можем да очакваме отново 12 мегапикселова задна и 8 мегапикселова предна камера, докато според слуховете, Galaxy S8 ще дойде съответно с 16  и 12 мегапикселови сензори, отново стараейки се да надскочи своя основен конкурент в цифрите. До колко те означават по-високо качество обаче, е въпрос, който ще получи отговор едва, когато двата телефона станат факт.

От този бърз анализ на очакваните характеристики на следващите флагмани на Apple и Samsung става ясно, че корейците отново умело копират всичко успешно от своя конкурент, но дали този ход ще им донесе желаните резултати и ще гърмят ли новите Galaxy S8, подобно на Note 7, ще разберем едва следващата година. Очаква се Samsung отново да избърза с премиерата на своя флагман и той да се появи по някое време в края на февруари, като по този начин корейският гигант ще се опита да спечели по-голям пазарен дял и да навакса многомилиардните загуби от гафа с Note 7. От друга страна Apple ще изпипа добре своя десети юбилеен iPhone и по традиция най-вероятно ще го представи едва през септември, което означава, че до тогава ще станем свидетели на още много слухове и спекулации и може би ще успеем да научим още важни подробности за него.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This