Тайванска собственичка на новия iPhone 8 Plus заяви, че устройството се е разлепило по време на зареждане със стандартното зарядно и кабел. Тя публикува снимки, показващи повредата, причинена от подутата батерия.

Подобен случай има и в Япония, където друт потребител пусна снимки на новия си телефон, който обаче според него е пристигнал в това състояние.

Първото устройство, собственост на госпожа Уа, вече се проверява от Apple. Жената закупила 64 GB iPhone 8 Plus Rose Gold при подновяване на договора си за мобилни услуги. Пет дни след това, тя го оставила да се зарежда и след няколко минути видяла как предната част на панела се отделя и издига нагоре, отваряйки цепнатина в корпуса. Според тайванската преса, телефонът е бил незабавно заменен от оператора, а пострадалата бройка – изпратена на Apple за анализ. Може би търсейки повече сензацията, някои медии описват случая като експлозия, но според снимките няма видими доказателства за това.

Що се отнася до втория телефон, който според японският му собственик е пристигнал в това състояние, разполагаме само със снимка в Twitter и изявлението на потърпевшия потребител.

Както знаете, всяка година, след премиерата на новото поколение iPhone, се появават подобни твърдения, чиято цел е да привлекат вниманието на медиите. Разбира се, всяко устройство, произведено в милиони бройки, може да има дефектни единици, истинска новина би било, ако такива не съществуваха. Отделно от това, разследванията в подобни случаи, нерядко установяват използването на зарядни устройства от трети страни, дори и когато собствениците твърдят обратното. Всяко устройство, чиято батерия се е подула, трябва незабавно да се изключи, тъй като използването му би могло да доведе до експлозия на литиево-йонните компоненти в нея. Със сигурност Apple ще аналиизра подробно и двата случая и най-вероятно скоро ще научим причините за тях.