Една от многото изтекли снимки, претендиращи да показват бъдещия iPhone 8, дава възможност да се види горната част на предното му стъкло. На пръв поглед нищо интересно, но ако се задълбочим малко в предишните доклади на Slashleaks, които предполагат, ча Apple ще предложи нова възможност за разпознаване на лицето, която ще може да се използва както за отключване на телефона, така и за удостоверяване на трансакции, снимката вече става интересна.

На нея виждаме три допълнителни кръгли отворчета, които не присъстват при iPhone 7 и явно са предназначени за допълнителни модули на камерата, които компанията планира да включи, може би именно заради тази нова функция за разпознаване на лица.

Всъщност по-рано тази година Apple придоби израелския стартъп Realface, който притежава невероятно усъвършенстван и сигурен софтуер за лицево разпознаване.

Трябва да отбележим, че плановете на гиганта в тази насока се простират далеч отвъд идентификацията на потребителите. Спекулациите сочат, че те ще могат да добавят собствена снимка във виртуален аватар, а след като Apple придоби през 2015 година компанията Faceshift, която има опит с улавянето на движения в реално време, теорията може да стигне много по-далеч. Всъщност технологията на Faceshift беше използвана по време на снимикте на Star Wars: The Force Awakens, а възможностите й можете да видите в този клип:

Между другото, именно тази част от iPhone 8 можем да видим и в други изтекли снимки, което означава, че тя може би е реална и изненадата в следващия iPhone ще е свързана с приложението на виртуалната и добавена реалност.