Всички ние с нетърпение очакваме премиерата на десетия юбилеен модел iPhone, но последните слухове отново съживиха теорията за неговото закъснение на пазара.

Както знаете, на 12 този месец, Apple ще представи три нови модела iPhone, като два от тях са обичайния ъпгрейд на предходното поколение, а третият е именно този, който ще отбележи десетата годишнина от създаването на емблематичния смартфон на компанията. Той ще има голям OLED екран и множество иновативни функции, но точно за него слуховете твърдят, че ще излезе на пазара по-късно от останалите два. Според изчисленията, компанията би трябвало да пусне новите си смартфони в продажба в петък, 22 септември, но TechCrunch твърди, че топ модела ще се забави неустановен период от време, като поръчките за него, ще бъдат изпълнени по-късно през годината. Вчера The Wall Street Journal също съобщи, че проблемите, свързани с производството на iPhone 8, могат да доведат до голям недостиг по магазините. Причините за това забавяне са производствените трудности, покрай опитите за вграждане на Touch ID под новия OLED екран, като този вариант в последствие беше изоставен, но доведе до поне едномесечно закъснение, което ще се отрази и на крайните доставки.

Всъщност слуховете за евентуалното забавяне на десетия юбилеен модел не са от вчера, чуваме ги в продължение на месеци и макар и да е вярно, че проблеми с доставките излагат на опасност всяка нова версия iPhone, особено когато става въпрос за толкова популярен модел, те са най-драматични тази година. Известният анализатор Минг-Чи Куо вече заяви, че iPhone 8 “ще се сблъска със сериозен недостиг в снабдяването“ след пускането му на пазара и, че може да отнеме месеци, докато Apple възстанови баланса между търсенето и предлагането в началото на следващата година. От друга страна японският сайт MacOtakara твърди, че компанията ще започне изпълнение на поръчките през октомври или ноември, така че може би ще трябва да се заредим с търпение, ако смятаме да се сдобием с него, но всичко ще стане ясно следващия вторник, когато компанията ще го представи и ще обяви датата на официалния старт на продажбите.