Изберете Страница

iPhone 8 няма да е единственият смартфон с цена над 1000 долара тази година

Началната цена на iPhone 8 най-вероятно ще достигне и дори ще надхвърли психологическата граница от 1000 долара, според множество доклади, а новият му дизайн ще принуди Apple да похарчи повече средства за някои компоненти, като OLED дисплей например.

Оказва се обаче, че гигантът няма да е единствения, който ще е принуден да даде повече пари за части. Производителите на Android устройства ще използват някой ключови елементи на iPhone, което сигурно е добра новина за любителите на тази операционна система.

Нов доклад на TrendForce сочи, че цените на основните компоненти, включително DRAM памет, NAND Flash памет и AMOLED панели, ще продължават да се покачват през тази година. Очевидно производителите на смартфони ще търсят по-качествени части, що се отнася до RAM, памет и дисплеи, което ще се отрази на доставките. OLED екраните вече имат по-голямо значение, след като се очаква Apple и Samsung да си поделят основната част от наличното предлагане, произведено то Samsung Display. Цената на този вид панели ще остане висока и през втората половина на годината, докато тази на LCD ще започне да спада, а според TrendForce и двата продукта ще отблежат растеж през тази година.

Другите компоненти, които могат да бъдат засегнати от намаляването на доставките са RAM паметта и вградената памет. В доклада се отбелязва, че множество производители на смартфони преминават към по-бързата LPDDR4X памет, която е по-ефективна, но не и по-скъпа от LPDDR4, но цената на RAM паметта като цяло ще се увеличи средно с 10%.

Разходите за съхранение също се вдигат, тъй като компаниите се стремят да предложат по-бързи модули с по-голям капацитет в своите нови модели. Докладът сочи, че цените им се повишават, до някъде и подхранвани от търсенето в Китай, къдито местните производители се опитват да предложат капацитет, съответстващ на този на iPhone. Това означава, че водещите устройства ще имат 32/64 GB и 64/128 GB опции за съхранение. Възможностите на моделите в средния и нисък ценови клас също ще нарастнат, а всичко това ще доведе до покачване на цените с 5-10% още от второто тримесечие и тази тенденция ще се запази до края на годината.

Тези данни сочат, че докато смартфоните стават все по-мощни и привлекателни, цените им също нарастват и това не е запазена марка на Apple. iPhone 8 може би ще е най-скъпият модел в историята на компанията, но не само неговата цена ще достигне и надмине психологическата граница от 1000 долара тази година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This