Началната цена на iPhone 8 най-вероятно ще достигне и дори ще надхвърли психологическата граница от 1000 долара, според множество доклади, а новият му дизайн ще принуди Apple да похарчи повече средства за някои компоненти, като OLED дисплей например.

Оказва се обаче, че гигантът няма да е единствения, който ще е принуден да даде повече пари за части. Производителите на Android устройства ще използват някой ключови елементи на iPhone, което сигурно е добра новина за любителите на тази операционна система.

Нов доклад на TrendForce сочи, че цените на основните компоненти, включително DRAM памет, NAND Flash памет и AMOLED панели, ще продължават да се покачват през тази година. Очевидно производителите на смартфони ще търсят по-качествени части, що се отнася до RAM, памет и дисплеи, което ще се отрази на доставките. OLED екраните вече имат по-голямо значение, след като се очаква Apple и Samsung да си поделят основната част от наличното предлагане, произведено то Samsung Display. Цената на този вид панели ще остане висока и през втората половина на годината, докато тази на LCD ще започне да спада, а според TrendForce и двата продукта ще отблежат растеж през тази година.

Другите компоненти, които могат да бъдат засегнати от намаляването на доставките са RAM паметта и вградената памет. В доклада се отбелязва, че множество производители на смартфони преминават към по-бързата LPDDR4X памет, която е по-ефективна, но не и по-скъпа от LPDDR4, но цената на RAM паметта като цяло ще се увеличи средно с 10%.

Разходите за съхранение също се вдигат, тъй като компаниите се стремят да предложат по-бързи модули с по-голям капацитет в своите нови модели. Докладът сочи, че цените им се повишават, до някъде и подхранвани от търсенето в Китай, къдито местните производители се опитват да предложат капацитет, съответстващ на този на iPhone. Това означава, че водещите устройства ще имат 32/64 GB и 64/128 GB опции за съхранение. Възможностите на моделите в средния и нисък ценови клас също ще нарастнат, а всичко това ще доведе до покачване на цените с 5-10% още от второто тримесечие и тази тенденция ще се запази до края на годината.

Тези данни сочат, че докато смартфоните стават все по-мощни и привлекателни, цените им също нарастват и това не е запазена марка на Apple. iPhone 8 може би ще е най-скъпият модел в историята на компанията, но не само неговата цена ще достигне и надмине психологическата граница от 1000 долара тази година.