Изберете страница

iPhone 8 няма да е единственият смартфон с цена над 1000 долара тази година

Началната цена на iPhone 8 най-вероятно ще достигне и дори ще надхвърли психологическата граница от 1000 долара, според множество доклади, а новият му дизайн ще принуди Apple да похарчи повече средства за някои компоненти, като OLED дисплей например.

Оказва се обаче, че гигантът няма да е единствения, който ще е принуден да даде повече пари за части. Производителите на Android устройства ще използват някой ключови елементи на iPhone, което сигурно е добра новина за любителите на тази операционна система.

Нов доклад на TrendForce сочи, че цените на основните компоненти, включително DRAM памет, NAND Flash памет и AMOLED панели, ще продължават да се покачват през тази година. Очевидно производителите на смартфони ще търсят по-качествени части, що се отнася до RAM, памет и дисплеи, което ще се отрази на доставките. OLED екраните вече имат по-голямо значение, след като се очаква Apple и Samsung да си поделят основната част от наличното предлагане, произведено то Samsung Display. Цената на този вид панели ще остане висока и през втората половина на годината, докато тази на LCD ще започне да спада, а според TrendForce и двата продукта ще отблежат растеж през тази година.

Другите компоненти, които могат да бъдат засегнати от намаляването на доставките са RAM паметта и вградената памет. В доклада се отбелязва, че множество производители на смартфони преминават към по-бързата LPDDR4X памет, която е по-ефективна, но не и по-скъпа от LPDDR4, но цената на RAM паметта като цяло ще се увеличи средно с 10%.

Разходите за съхранение също се вдигат, тъй като компаниите се стремят да предложат по-бързи модули с по-голям капацитет в своите нови модели. Докладът сочи, че цените им се повишават, до някъде и подхранвани от търсенето в Китай, къдито местните производители се опитват да предложат капацитет, съответстващ на този на iPhone. Това означава, че водещите устройства ще имат 32/64 GB и 64/128 GB опции за съхранение. Възможностите на моделите в средния и нисък ценови клас също ще нарастнат, а всичко това ще доведе до покачване на цените с 5-10% още от второто тримесечие и тази тенденция ще се запази до края на годината.

Тези данни сочат, че докато смартфоните стават все по-мощни и привлекателни, цените им също нарастват и това не е запазена марка на Apple. iPhone 8 може би ще е най-скъпият модел в историята на компанията, но не само неговата цена ще достигне и надмине психологическата граница от 1000 долара тази година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This