Изберете Страница

iPhone 8 може да е с керамичен корпус

Покрай шума около премиерата на новия iPhone 7 някак си тихо ни се изплъзна появата на Apple Watch Series 2, който вече има съвсем нов керамичен модел. Какво би станало обаче, ако догодина в своя десети юбилеен модел iPhone, компанията замени алуминия с керамика?

ZrO2 или циркониевата керамика би се вписала чудесно в новия модел. В сравнение с алуминия, тя предлага по-голяма здравина и устойчивост на надраскване, по-пропусклива е за радио вълните и разсейва топлината много по-ефективно. Един iPhone, направен от такъв материал би имал много по-добра издръжливост от алуминиевите модели и няма да има нужда от така досадните пластмасови ленти, подпомагащи работата на антените, които само развалят външния му вид, тъй като керамиката би позволила на WiFi, GPS, NFC и Bluetooth сигналите лесно да преминават през нея.

Освен това циркониевата керамика е много по-лесна за масово производство, отколкото очаквате и съответно и по-евтина. Телефоните, изработени от този материал биха могли да се предлагат в най-различни цветове.

Тези от вас, които следят отблизо дейността на Apple ще отбележат, че тя вече използва различен материал за iPhone от миналата година – сапфир. В същото време компанията подаде няколко патента, които описват интереса й към керамиката в големи подробности – корпуси на устройства от керамика в комбинация с полимерни материали. В подадените на 3 август и 8 септември 2015 година патенти дори има изображения на iPhone и Apple Watch, направени от този материал.

iphone-ceramics-design-patent

Ако комбинираме всичко това със слуховете за изцяло стъклен корпус на бъдещия iPhone 8, който се очаква да дойде през 2017 година с коренно различен дизайн, по случай десетата годишнина на iPhone, лесно можем да съберем 2+2 и да предположим, че компанията работи именно върху керамичен корпус за своя емблематичен смартфон. Не случайно Apple пусна новия Apple Watch Serries 2 и в този вариант, за да тества възможностите му в реални условия, преди да го приложи в iPhone. Така iPhone 8 ще бъде не само по-здрав и защитен от надраскване, а и водо и прахо устойчив на съвсем друго ниво, тъй като керамиката ще позволи съвсем различно проектиране и разположение на частите вътре. Lightning конектора ще бъде по-скоро като Mag-Safe системата на MacBook Pro и ще се използва индуктивно зареждане, а жак за слушалки естествено няма да има.

Разбира се това са само спекулации и предположения, предизвикани от любопитните патенти, които компанията подава, но всъщност нищо не пречи поне един от следващите й модели да е именно керамичен, нали? Дали той ще стане факт догодина, няма как да знаем, но едно е ясно – предстоят големи изненади от страна на Apple!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ще добави ли Apple и Jet White към цветовата гама на iPhone 7? | Apple Fans Bulgaria - […] Предположението за Jet White нюанс се появи още след като компанията представи новата керамична версия на Apple Watch, която…

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This