Изберете страница

iPhone 8 може да е с керамичен корпус

Покрай шума около премиерата на новия iPhone 7 някак си тихо ни се изплъзна появата на Apple Watch Series 2, който вече има съвсем нов керамичен модел. Какво би станало обаче, ако догодина в своя десети юбилеен модел iPhone, компанията замени алуминия с керамика?

ZrO2 или циркониевата керамика би се вписала чудесно в новия модел. В сравнение с алуминия, тя предлага по-голяма здравина и устойчивост на надраскване, по-пропусклива е за радио вълните и разсейва топлината много по-ефективно. Един iPhone, направен от такъв материал би имал много по-добра издръжливост от алуминиевите модели и няма да има нужда от така досадните пластмасови ленти, подпомагащи работата на антените, които само развалят външния му вид, тъй като керамиката би позволила на WiFi, GPS, NFC и Bluetooth сигналите лесно да преминават през нея.

Освен това циркониевата керамика е много по-лесна за масово производство, отколкото очаквате и съответно и по-евтина. Телефоните, изработени от този материал биха могли да се предлагат в най-различни цветове.

Тези от вас, които следят отблизо дейността на Apple ще отбележат, че тя вече използва различен материал за iPhone от миналата година – сапфир. В същото време компанията подаде няколко патента, които описват интереса й към керамиката в големи подробности – корпуси на устройства от керамика в комбинация с полимерни материали. В подадените на 3 август и 8 септември 2015 година патенти дори има изображения на iPhone и Apple Watch, направени от този материал.

iphone-ceramics-design-patent

Ако комбинираме всичко това със слуховете за изцяло стъклен корпус на бъдещия iPhone 8, който се очаква да дойде през 2017 година с коренно различен дизайн, по случай десетата годишнина на iPhone, лесно можем да съберем 2+2 и да предположим, че компанията работи именно върху керамичен корпус за своя емблематичен смартфон. Не случайно Apple пусна новия Apple Watch Serries 2 и в този вариант, за да тества възможностите му в реални условия, преди да го приложи в iPhone. Така iPhone 8 ще бъде не само по-здрав и защитен от надраскване, а и водо и прахо устойчив на съвсем друго ниво, тъй като керамиката ще позволи съвсем различно проектиране и разположение на частите вътре. Lightning конектора ще бъде по-скоро като Mag-Safe системата на MacBook Pro и ще се използва индуктивно зареждане, а жак за слушалки естествено няма да има.

Разбира се това са само спекулации и предположения, предизвикани от любопитните патенти, които компанията подава, но всъщност нищо не пречи поне един от следващите й модели да е именно керамичен, нали? Дали той ще стане факт догодина, няма как да знаем, но едно е ясно – предстоят големи изненади от страна на Apple!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This