Изберете Страница

iPhone 8 може да е с керамичен корпус

Покрай шума около премиерата на новия iPhone 7 някак си тихо ни се изплъзна появата на Apple Watch Series 2, който вече има съвсем нов керамичен модел. Какво би станало обаче, ако догодина в своя десети юбилеен модел iPhone, компанията замени алуминия с керамика?

ZrO2 или циркониевата керамика би се вписала чудесно в новия модел. В сравнение с алуминия, тя предлага по-голяма здравина и устойчивост на надраскване, по-пропусклива е за радио вълните и разсейва топлината много по-ефективно. Един iPhone, направен от такъв материал би имал много по-добра издръжливост от алуминиевите модели и няма да има нужда от така досадните пластмасови ленти, подпомагащи работата на антените, които само развалят външния му вид, тъй като керамиката би позволила на WiFi, GPS, NFC и Bluetooth сигналите лесно да преминават през нея.

Освен това циркониевата керамика е много по-лесна за масово производство, отколкото очаквате и съответно и по-евтина. Телефоните, изработени от този материал биха могли да се предлагат в най-различни цветове.

Тези от вас, които следят отблизо дейността на Apple ще отбележат, че тя вече използва различен материал за iPhone от миналата година – сапфир. В същото време компанията подаде няколко патента, които описват интереса й към керамиката в големи подробности – корпуси на устройства от керамика в комбинация с полимерни материали. В подадените на 3 август и 8 септември 2015 година патенти дори има изображения на iPhone и Apple Watch, направени от този материал.

iphone-ceramics-design-patent

Ако комбинираме всичко това със слуховете за изцяло стъклен корпус на бъдещия iPhone 8, който се очаква да дойде през 2017 година с коренно различен дизайн, по случай десетата годишнина на iPhone, лесно можем да съберем 2+2 и да предположим, че компанията работи именно върху керамичен корпус за своя емблематичен смартфон. Не случайно Apple пусна новия Apple Watch Serries 2 и в този вариант, за да тества възможностите му в реални условия, преди да го приложи в iPhone. Така iPhone 8 ще бъде не само по-здрав и защитен от надраскване, а и водо и прахо устойчив на съвсем друго ниво, тъй като керамиката ще позволи съвсем различно проектиране и разположение на частите вътре. Lightning конектора ще бъде по-скоро като Mag-Safe системата на MacBook Pro и ще се използва индуктивно зареждане, а жак за слушалки естествено няма да има.

Разбира се това са само спекулации и предположения, предизвикани от любопитните патенти, които компанията подава, но всъщност нищо не пречи поне един от следващите й модели да е именно керамичен, нали? Дали той ще стане факт догодина, няма как да знаем, но едно е ясно – предстоят големи изненади от страна на Apple!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ще добави ли Apple и Jet White към цветовата гама на iPhone 7? | Apple Fans Bulgaria - […] Предположението за Jet White нюанс се появи още след като компанията представи новата керамична версия на Apple Watch, която…

Подайте коментар