Организацията за тестване на потребителски продукти Which? твърди, че новият iPhone 7 всъщност има най-лош живот на батерията от всички водещи смартфони на пазара.

На сайтът на британската компания са публикувани резултатите от проведените тестове за време на разговор и използване на интернет, проведени чрез симулиране на разговор през 3G връзка и браузване в уеб страница, която се обновява непрекъснато, като смартфонът на Apple е сравнен със Samsung Galaxy S7, LG G5 и HTC 10.

which

Странното е, че въпреки така рекламираното увеличение на живота на батерията при iPhone 7, той изостава значително от Android флагманите, като успява да постигне едва 712 минути разговор, в сравнение с 1859 минути за НТС 10 и съответно по 1759 и 1492 минути за LG G5 и Galaxy S7.

При браузване в интернет също се забелязва сериозна разлика в резултатите.

Тези тестове доведоха до сериозни обвинения от страна на пресата, като The Guardian дори пише: „Колко добър може да е един телефон, ако батерията му не издържа и ден?“

Според спецификациите, iPhone 7 има батерия (1960 mAh) с по-голям капацитет, в сравнение със своя предшественик iPhone 6s (1810 mAh). Това не е голяма разлика, но на официялното му представяне на 7 септември, компанията обеща цели два часа повече автономност в сравнение с iPhone 6s и един час повече за iPhone 7 Plus.

От друга страна обаче, след тези тестове Bank of America Merrill Lynch проведе проучване сред потребителите в САЩ, което установи, че именно по-дългият живот на батерията е причината, която стои в основата на решението за ъпгрейд на цели 65% от анкетираните, следвана от водоустойчивостта (59%) и по-добрата камера (54%).

Къде е истината тогава?

Разбира се всички тези показатели са относителни и всеки знае, че животът на батерията зависи от конкретните условия, при които се използва телефона – състоянието на мрежата, приложенията и дори навиците на самия потребител и в реалния живот няма как тези резултати да са като лабораторните.

Операционната система на Apple е достатъчно добре оптимизирана, за да не търсим у нея вината за слабото представяне при цитираните тестове. iPhone 7 безспорно е един чудесен смартфон и всички фенове на марката признават това, а за много от тях горепосочените тестове нямат значение, защото те отново ще изберат него пред Android конкурентите му, независимо от това, което се пише в интернет.