iPhone 7 и iPhone 7 Plus се первърнаха в най-продаваните смартфони на 2017 година, въпреки че продажбите им бяха по-слаби като цяло. Те надминаха дори флагманите на Samsung, но резултатите им не са на нивото на тези на iPhone 6s и iPhone 6s Plus, когато те излязоха на пазара, споре днов доклад на IHS Markit.

Това първо място прикрива някои притеснителни за Apple числа, тъй като цялостните продажби са по-слаби от преди, а пазарният дял на iPhone продължава да намалява. През 2015 година, iPhone 6 има 10% пазарен дял, през 2016, той вече е с 7%, докато iPhone 7 през същия период на 2017 годин има едва 5% пазарен дял. От части това се дължи на постепенното преминаване към устройства с по-голям екран, особено когато разликата в производителността между iPhone 7 и iPhone 7 Plus е по-изразителна, в сравнение с предишните два модела, но общата тенденция за Apple не добра.

IHS посочва, че засилената конкуренция от страна на Китай и стратегическата перспектива пред производителите на Android са причината за това:

Все повече китайски производители продават устройствата си извън границите на страната, което засилва конкуренцията и генерира все по-популярни модели в световен мащаб“.

Тук разбира се не можем да не споменем т.нар. „супер цикъл“, с който анализаторите обясняват слабите продажби на iPhone 7, заявявайки, че потребителите забавят подмяната на старите си устройства, очаквайки тазгодишното поколение iPhone и по-конкретно десетия юбилеен модел, който ще се появи на пазара на 3 ноември. Ще бъде любопитно да видим класацията, след неговия дебют.