Според слуховете Apple ще приеме последното поколение производствен процес от TSMC през втората половина на следващата година. Новият чип вероятно ще бъде използван в следващото поколение iPhone и iPad Pro. iPad Air също може да бъде представен през 2022 година и ще има OLED дисплей и нов чипсет.

Nikkei съобщава, че както Apple, така и Intel тестват следващо поколение на своите чипсети, създадени по 3nm процес на производство, според източници, запознати с темата. Твърди се, че новата 3nm технология увеличава изчислителната производителност с 10-15%, в сравнение с 5nm процес, а консумацията на енергия намалява с 25-30%.

Всъщност нанометър се отнася до ширината между транзисторите на чипа. Колкото по-малък е нанометърът, толкова по-усъвършенстван и мощен може да бъде чипът, добавящ повече предизвикателства и оскъпяващ производството. Най-модерната технология за производство на чипове, която се използва в публично достъпно устройство е 5nm на TSMC в чипа Apple A14 Bionic.

iPad най-вероятно ще е сред първите устройства, захранвани от новия чипсет, направен с помощта на 3nm технология, твърдят същите източници. Според тях новото поколение iPhone, което се очаква да излезе през 2022 година, ще използва 4nm технология поради причини, свързани с планирането.

Що се отнася до Intel, новите чипсети вероятно ще стигнат до центровете за данни, преносимите компютри и много други продукти, в опит компанията да си възвърне изгубения през последните години пазарен дял от AMD.