Изберете Страница

iPhone 14 може да използва 4nm чип

Според слуховете Apple ще приеме последното поколение производствен процес от TSMC през втората половина на следващата година. Новият чип вероятно ще бъде използван в следващото поколение iPhone и iPad Pro. iPad Air също може да бъде представен през 2022 година и ще има OLED дисплей и нов чипсет.

Nikkei съобщава, че както Apple, така и Intel тестват следващо поколение на своите чипсети, създадени по 3nm процес на производство, според източници, запознати с темата. Твърди се, че новата 3nm технология увеличава изчислителната производителност с 10-15%, в сравнение с 5nm процес, а консумацията на енергия намалява с 25-30%.

Всъщност нанометър се отнася до ширината между транзисторите на чипа. Колкото по-малък е нанометърът, толкова по-усъвършенстван и мощен може да бъде чипът, добавящ повече предизвикателства и оскъпяващ производството. Най-модерната технология за производство на чипове, която се използва в публично достъпно устройство е 5nm на TSMC в чипа Apple A14 Bionic.

iPad най-вероятно ще е сред първите устройства, захранвани от новия чипсет, направен с помощта на 3nm технология, твърдят същите източници. Според тях новото поколение iPhone, което се очаква да излезе през 2022 година, ще използва 4nm технология поради причини, свързани с планирането.

Що се отнася до Intel, новите чипсети вероятно ще стигнат до центровете за данни, преносимите компютри и много други продукти, в опит компанията да си възвърне изгубения през последните години пазарен дял от AMD.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

iOS 16.4  ще добави някои нови функции

iOS 16.4 ще добави някои нови функции

След почти 6 седмици бета тестове, се очаква iOS 16.4 да бъде пусната официално тази седмица, за да добави някои нови функции за iPhone 8 и по-новите модели. С актуализацията ще пристигнат нови емотикони, въведени с Unicode 15.0, сред които треперещо лице, сърце в три...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This