Изберете Страница

iPhone 14 може да използва 4nm чип

Според слуховете Apple ще приеме последното поколение производствен процес от TSMC през втората половина на следващата година. Новият чип вероятно ще бъде използван в следващото поколение iPhone и iPad Pro. iPad Air също може да бъде представен през 2022 година и ще има OLED дисплей и нов чипсет.

Nikkei съобщава, че както Apple, така и Intel тестват следващо поколение на своите чипсети, създадени по 3nm процес на производство, според източници, запознати с темата. Твърди се, че новата 3nm технология увеличава изчислителната производителност с 10-15%, в сравнение с 5nm процес, а консумацията на енергия намалява с 25-30%.

Всъщност нанометър се отнася до ширината между транзисторите на чипа. Колкото по-малък е нанометърът, толкова по-усъвършенстван и мощен може да бъде чипът, добавящ повече предизвикателства и оскъпяващ производството. Най-модерната технология за производство на чипове, която се използва в публично достъпно устройство е 5nm на TSMC в чипа Apple A14 Bionic.

iPad най-вероятно ще е сред първите устройства, захранвани от новия чипсет, направен с помощта на 3nm технология, твърдят същите източници. Според тях новото поколение iPhone, което се очаква да излезе през 2022 година, ще използва 4nm технология поради причини, свързани с планирането.

Що се отнася до Intel, новите чипсети вероятно ще стигнат до центровете за данни, преносимите компютри и много други продукти, в опит компанията да си възвърне изгубения през последните години пазарен дял от AMD.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This