Изберете Страница

iPhone 14 може да използва 4nm чип

Според слуховете Apple ще приеме последното поколение производствен процес от TSMC през втората половина на следващата година. Новият чип вероятно ще бъде използван в следващото поколение iPhone и iPad Pro. iPad Air също може да бъде представен през 2022 година и ще има OLED дисплей и нов чипсет.

Nikkei съобщава, че както Apple, така и Intel тестват следващо поколение на своите чипсети, създадени по 3nm процес на производство, според източници, запознати с темата. Твърди се, че новата 3nm технология увеличава изчислителната производителност с 10-15%, в сравнение с 5nm процес, а консумацията на енергия намалява с 25-30%.

Всъщност нанометър се отнася до ширината между транзисторите на чипа. Колкото по-малък е нанометърът, толкова по-усъвършенстван и мощен може да бъде чипът, добавящ повече предизвикателства и оскъпяващ производството. Най-модерната технология за производство на чипове, която се използва в публично достъпно устройство е 5nm на TSMC в чипа Apple A14 Bionic.

iPad най-вероятно ще е сред първите устройства, захранвани от новия чипсет, направен с помощта на 3nm технология, твърдят същите източници. Според тях новото поколение iPhone, което се очаква да излезе през 2022 година, ще използва 4nm технология поради причини, свързани с планирането.

Що се отнася до Intel, новите чипсети вероятно ще стигнат до центровете за данни, преносимите компютри и много други продукти, в опит компанията да си възвърне изгубения през последните години пазарен дял от AMD.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This