Apple ще пусне iPhone 13 през третата седмица на септември, а опцията за вътрешно съхранение от 1 ТВ ще бъде налична за моделите от висок клас Pro, твърди анализаторът Даниел Айвс. В бележките си към инвеститорите той посочва, че iPhone 13 представлява 35 – 40% от производството на iPhone през третото тримесечие, като тази положителна перспектива дава увереност, че времето на стартирането му ще е нормално.

Миналата седмица тайванската изследователска компания TrendForce заяви, че вярва, че Apple ще пусне iPhone 13 през септември, докато миналогодишните модели бяха обявени през октомври заради забавания, свързани с пандемията. Възоснова на минали събития на гиганта, третата седмица на септември е една от възможностите. Всички възможни дати са 7, 14 и 21 септември, като пускането на пазара обикновено се случва следващия петък.

Още прем март Айвс посочи, че серията iPhone 13 ще включва опция за съхранение от 1 ТВ. Този капацитет би бил двойно по-голям от сегашните 512 GB и, ако подобренията в камерата са сред основните акценти тази година, което се очаква за моделите Pro, то предлагането на повече място за съхранене би било логична стъпка.

Apple има няколко готови подобрения за iPhone 13 Pro, които са насочени към професионални видеооператори и потребители. Според Марк Гурман от Bloomberg предстоящите модели ще разполагат с видео версия на портретен режим, която ще позволи заснемането на клипове, фокусирани върху човек и с размазване на фона. Вътрешно компанията нарича това “кинематографично видео”.

Apple планира да добави и опция за запис в по-висококачествения видео формат ProRes. Клиповете ProRes са предназначени за професионални видео редактори и ще доведат до по-големи размери на файлове с опции за разделителна способност HD и 4К. Очаква се опцията да е ограничена до моделите iPhone 13 Pro и Pro Max. Хардуерно те ще включват подобрен ултра широк обектив, като Apple ще надстрои от 5-елементен до 6-елементен обектив, заедно с автофокус.

В последните си бележки Айвс потвърждава, че всички модели iPhone 13 ще включват LiDAR сензор, позволяващ по-реалистични AR изживявания и подобрен автофокус при сцени при лоши условия.