Тазгодишните смартфони на Apple най-вероятно ще бъдат наречени iPhone 13 и може да включва технологията Always On на Apple Watch и ProMotion на iPad, твърди Марк Гурман от Bloomberg.

Миналата година се очакваше технологичният гигант да предложи висока честота на опресняване на екрана на iPhone, но се твърди, че компанията се е отказала от идеята, поради опасения за живота на батерията. Тази година тя най-вероятно ще използва технологията на Samsung LTPO, за да осигури тази опция за своите Pro устройства.

Apple представи технологията ProMotion през 2017 година с iPad Pro. Честотата на опресняване е броят пъти, когато екранът се актуализира с нови изображения всяка секунда, а по-големият брой прави превъртането и геймплея по-плавни, а екрана по-бързо реагира. Да работи постоянно на 120 Hz честота обаче, би било разточително, а и безсмислено за статични изображения и тук се появява LTPO.

Технологията помага дисплеите динамично да регулират скоростта на опресняване, в зависимост от покозваното съдържание и това ги прави по-пълноценни и енергоефективни от LTPS и TFT, които обикновено компаниите използват. LTPO екранът на iPhone 13 ще улесни и режима Always On, тъй като теоритично честотата на опресняване може да достигне до 1 Hz. Функционалността дойде за пръв път с Apple Watch Series 5.

Ниската честота на опресняване позволява на дисплея да работи при ниски нива на яркост и това спомага за спестяване на енергия по време, когато не е нужно той да е напълно активен. Повечето смартфони от висок клас вече имат тази функция и се очаква изпълнението на Apple да е подобно. Часовникът и процентите на батерията ще бъдат винаги видими в Always On режим и само част от екрана ще светва временно, за да се покаже ново известие.

Според Гурман iPhone 13 ще пристигне с чип A15 Bionic, по-малък прорез, подобрени възможности за видеозапис и по-дълъг живот на батерията. Сензорът за пръстови отпечатъци под дисплея обаче, ще бъде отложена за следващата година.