Има голям шанс Apple да представи iPhone 13 според редовния си график – следващия месец. За разлика от миналата година, компанията не предупреди за закъснения, което означава, че новото поколение смартфони са на път да станат обществено достояние в средата на следващия месец.

Предварителните поръчки пък се очакват в първия петък след събитието, като доставките ще започнат седмица след това. Според упорити слухове iPhone 13 може да бъде представен на 14 септември, а стартът му да е на 24 септември, но Apple скоро трябва да обяви официално събитието и тогава ще знаем със сигурност.

Както всяка година обаче, докато чакаме разглеждаме всички слухове и изтичания, свързани с новите модели iPhone. До сега те бяха сравнително скучни и визираха почти същия дизайн, подобрения в камерата, батерията, производителността и 5G свързаността. През последните дни обаче, се появи нещо интересно – вътрешен човек твърди, че iPhone 13 ще получи функция, недостъпна за андроид флагманите.

Става въпрос за поддръжка на съобщения и обаждания чрез сателитна връзка. Сателитните телефони вече съществуват, те са обемисти и скъпи и със сигурност никой не е очаквал подобна опция дори и от iPhone. Вече имаме 4G, 5G и WiFi, които успешно се справят с нуждите на потребителите в големите населени места, но какво остава за тези, които се намират в недостъпни местности и малки селца по света.

Известният анализатор Минг-Чи Куо твърди, че сателитната свързаност е предвидена за серията iPhone 13. Според последните му бележки към инвеститорите, телефоните ще поддържат спътникова комуникация на ниска земна орбита – LEO.

Това ще позволи на iPhone 13 да се свързва с LEO сателитите, при условие, че софтуерът го позволява. iOS 15 трябваше да поддържа сателитна връзка в допълнение към 4G и 5G. Това не е функция, която Apple обяви по време на WWDC 21, а нямаше и дума за нея в предишните изтичания, но се предполага, че iPhone 13 ще разполага с персонализиран базов чип Qualcomm X60, който поддържа сателитни комуникации. Другите производители ще трябва да изчакат до следващата година за чипа Х65, който ще предложи подобни функции.

Куо посочва, че най-простият сценарий за работа на сателитната връзка на iPhone 13 е съществуващите мрежови оператори да работят с Globalstar. По този начин партньорска мрежа може да използва сателитната комуникационна услуга на Globalstar. SpaceX също предоставя LEO интернет, чрез своята услуга Starlink, но Apple по-вероятно ще работи с Globalstar, пише още анализаторът.

Според Куо LEO сателитната поддръжка е функция, сравнима с mmWave 5G технологията. Съобщава се, че Apple е оптимистично настроена по отношение на тенденцията за сателитни комуникации. Компанията създаде екип за научноизследователска и развойна дейност за технологии, свързани с нея преди време. В резултат на това Apple може да предложи поддръжка на LEO и на други устройства в бъдеще, а не само за iPhone 13. Целта е да се осигури “иновативно изживяване”.

Сред бъдещите устройства, поддържащи LEO може да са визираните от множество слухове очила за смесена реалност, Apple Car и други IoT джаджи. Ако информацията се окаже истина, Apple трябва да се похвали с иновацията си само след няколко седмици, по време на събитието, на което ще дебютира iPhone 13.