По-стари слухове твърдяха, че Apple се стреми да вгради в екрана на iPhone сензора за Touch ID, но след като Face ID се оказа достатъчно дабра алтернатива, се очаква да пристигне и за iPad Pro още тази година.

Разбира се разпознаването на пръстови отпечатъци има някои предимства в определени ситуации, но трябва ли да очакваме, че то ще остане част от бъдещите модели iPhone?

Отговорът на този въпрос идва от известният анализатор Минг-Чи Куо и далеч не е обнадеждаващ за любителите на функцията. В новите си изследователски бележки към инвеститорите, Куо споделя, че технологията Fingerprint On Display или FOD ще отбележи 500% ръст през следващата година, тъй като телефоните с Android продължават да я приемат, но Apple няма да вгради сензора за пръстови отпечатъци в дисплея и в моделите си през 2019 година.

Куо твърди, че лицевото разпознаване на Apple като биометрично решение по отношение на сигурността, обслужва добре смартфоните на компанията, а конкурентите им с Android ще послужат като тестова база за развитието на FOD. В анализа си той подчертава, че работата на сензора по целия екран е последния етап от приемането на технологията и се очаква по-късно следващата година, като може да дебютира с Galaxy S10. Touch ID може и да се завърнекато допълнение на Face ID в следващите модели iPhone, но когато технологията се развие достатъчно.