Изберете Страница

iPhone навърши десет години!

Днес, 9 януари, iPhone – устройството, което промени представите ни за смартфон и помогна на Apple да се издигне до най-високо оценената компания в света, празнува своя десети рожден ден!

На този ден преди десет години, съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Стив Джобс, верен на своята природа, използва красноречието си и излезе на сцената на Macworld, за да обяви, че ще гигантът ще покаже „един iPod, телефон и интернет комуникатор“ – три нови продукта, комбинирани в първия истински смарт телефон.

От тогава Apple е продала повече от един милиард iPhone в целия свят и се превърна в една от най-богатите компании. Въпреки нарастващия натиск от страна на конкурентите и пренаситения пазар, едва през миналата година, продажбите на устройството отбелязаха спад за пръв път.

Преди десет години, iPhone идва с 4GB памет на цена от 499 долара, като комбинира в себе си мобилен телефон, музикален плейър и интернет устройство.

“iPhone е магически продукт, който е буквално пет години напред, спрямо всеки друг мобилен телефон“ каза Джобс тогава.

След премиерата на първия iPhone, компанията е създала 11 поколения негови наследници, като драстично го промени на наяколко пъти, както като дизайн, така и като размер. През 2008 година тя стартира App Store и от тогава е в основата на създаването на голям брой изключително успешни приложения. Успехът на iPhone e толкова голям, че като индивидуални приходи, генерирани от телефона, надвишава тези на някои от своите съперници, включително Microsoft и Google. Анализаторите сочат устройството като културна икона и повечето съвременни смартфони са вдъхновени от него в една или дурга степен.

iPhone има само един хоум бутон и виртуална клавиатура, която се показва, когато имате нужда от нея, но всъщност той е много повече от един прост телефон – това е пълноправен мобилен компютър, който може да се използва навсякъде. С появата си той бележи раждането на смарфон поколението, сега шест на всеки десет души в света имат смартфон, а повечето от тях са на възраст от 14 до 29 години. Децата се справят с телефоните много по-добре от възрастните.

iPhone направи ненужни много от добре познатите ни вещи като хронометър, фотоапарат, видео камера, фенерче, персонален дигитален асистент, калкулатор, GPS навигация, часовник, музикален плейър, календар, хартиена книга, списание или вестник, стационарен телефон, будилник, гейм конзола, аудио рекордър. Той съчетава всичко това в едно, удобно помествайки се в джоба ви и давайки ви достъп до милиони приложения, за всяка ситуация.

По случай десетата годишнина на своя емблематичен смартфон, се очаква Apple да представи тази есен едно съвсем ново устройство, с различен, изцяло стъклен дизайн, извит OLED дисплей, вградени под екрана хоум бутон и сензор за пръстови отпечатъци, възможност за безжично зареждане и кой знае още колко различни изненада, с които да зарадва верните си фенове.

Честит рожден ден, iPhone!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro, твърдят анализаторите Блейн Къртис и Том O'Мали. Те не уточняват дали функцията ще е достъпна за всички модели в серията или ще остане ексклузивна за Pro. Apple вече добави поддръжка на WiFi 6E в най-новите 11”...

Apple може би се кани да пусне нови цветови опции за AirPods Max

Apple може би се кани да пусне нови цветови опции за AirPods Max

Популярните слушалки AirPods Max на Apple са изправени пред редица ограничения на доставките. Според прогнозите на сайта на компанията, недостигът изглежда засяга всичките пет цветови варианта, а направените към момента поръчки може да пристигнат някъде между 7 и 14...

Очилата за смесена реалност на Apple ще предложат интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Очилата за смесена реалност на Apple ще предложат интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Слуховете, че AR/VR очилата, върху които Apple работи, ще бъдат пуснати тази година, стават все по-настойчиви. Сега Bloomberg сподели малко информация за техния интерфейс, приложения и начин на работа. Очаква се очилата да имат интерфейс, подобен на iOS, който ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This