Изберете страница

iPhone навърши десет години!

Днес, 9 януари, iPhone – устройството, което промени представите ни за смартфон и помогна на Apple да се издигне до най-високо оценената компания в света, празнува своя десети рожден ден!

На този ден преди десет години, съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Стив Джобс, верен на своята природа, използва красноречието си и излезе на сцената на Macworld, за да обяви, че ще гигантът ще покаже „един iPod, телефон и интернет комуникатор“ – три нови продукта, комбинирани в първия истински смарт телефон.

От тогава Apple е продала повече от един милиард iPhone в целия свят и се превърна в една от най-богатите компании. Въпреки нарастващия натиск от страна на конкурентите и пренаситения пазар, едва през миналата година, продажбите на устройството отбелязаха спад за пръв път.

Преди десет години, iPhone идва с 4GB памет на цена от 499 долара, като комбинира в себе си мобилен телефон, музикален плейър и интернет устройство.

“iPhone е магически продукт, който е буквално пет години напред, спрямо всеки друг мобилен телефон“ каза Джобс тогава.

След премиерата на първия iPhone, компанията е създала 11 поколения негови наследници, като драстично го промени на наяколко пъти, както като дизайн, така и като размер. През 2008 година тя стартира App Store и от тогава е в основата на създаването на голям брой изключително успешни приложения. Успехът на iPhone e толкова голям, че като индивидуални приходи, генерирани от телефона, надвишава тези на някои от своите съперници, включително Microsoft и Google. Анализаторите сочат устройството като културна икона и повечето съвременни смартфони са вдъхновени от него в една или дурга степен.

iPhone има само един хоум бутон и виртуална клавиатура, която се показва, когато имате нужда от нея, но всъщност той е много повече от един прост телефон – това е пълноправен мобилен компютър, който може да се използва навсякъде. С появата си той бележи раждането на смарфон поколението, сега шест на всеки десет души в света имат смартфон, а повечето от тях са на възраст от 14 до 29 години. Децата се справят с телефоните много по-добре от възрастните.

iPhone направи ненужни много от добре познатите ни вещи като хронометър, фотоапарат, видео камера, фенерче, персонален дигитален асистент, калкулатор, GPS навигация, часовник, музикален плейър, календар, хартиена книга, списание или вестник, стационарен телефон, будилник, гейм конзола, аудио рекордър. Той съчетава всичко това в едно, удобно помествайки се в джоба ви и давайки ви достъп до милиони приложения, за всяка ситуация.

По случай десетата годишнина на своя емблематичен смартфон, се очаква Apple да представи тази есен едно съвсем ново устройство, с различен, изцяло стъклен дизайн, извит OLED дисплей, вградени под екрана хоум бутон и сензор за пръстови отпечатъци, възможност за безжично зареждане и кой знае още колко различни изненада, с които да зарадва верните си фенове.

Честит рожден ден, iPhone!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This