Изглежда Apple работи върху нова система от перископни камери, която може да пристигне още следващата година. Наскоро компанията получи патент за “Folded camera”, който беше забелязан в Службата за патенти и търговски марки на САЩ от Patently Apple.

Споменатат в него система от камери идва като възможно решение за липсата на място в телефона, което може да ограничи качеството на изображението.

“Появата на малки, мобилни, многофункционални устройства като смартфони и таблети, доведе до нуждата от компактни камери с висока разделителна способност, които са леки и способни да заснемат изображения с висока резолюция и качество. Предизвикателство от гледна точка на дизайна на оптичната система е да се осигури система за изображения с лещи, която да може да улавя изображения с висока яркост и разделителна способност при физическите ограничения, наложени от камерите с малък форм-фактор”, се казва в документа. “Формите, материалите и разположението на пречупващите елементи на лещите в стека, могат да бъдат избрани, за да заснемат изображения с висока разделителна способност и качество, като същевременно осигурят достатъчно дълго задно фокусно разстояние, за да поберат втората призма”.

Тази нова система ще приема светлината, получена от сензора и след това ще я пренасочва към системата от лещи през нейната оптична ос, за да осигури по-голямо оптично увеличение, като същевременно запази дизайна на обектива достатъчно малък, за да се използва в смартфон.

Вече имаме перископна технология в настоящите модели iPhone 12 Pro и 12 Pro Max, така че новата може да бъде въведена веднага, още през 2022 година, както прогнозира Минг-Чи Куо. Сега обаче анализаторът казва, че може да се наложи да изчакаме до 2023 година, за да видим тази нова технология в iPhone, въпреки че други източници смятат, че тя ще пристигне по-скоро.