Предполага се, че iPhone 12 ще предложи по-малък прорез и някои други промени в дизайна, но един от моделите за следващата година може би ще е коренно различен, соред ново изтичане. Всъщност този iPhone може да е първият изцяло без портове смартфон на Apple, но мистериозното устройство може да не се окаже iPhone 13.

Въпреки международния натиск Apple да изостави своя Lightning порт и да го замени с USB-C, компанията е съгласна по-скоро да остави устройствата си без портове, от колкото да ги смени, твърди Джон Просър, подкрепяйки по-стари слухове. Поне един от моделите следващата година ще бъде изцяло без портове, твърди той, а в крайна сметка това ще стане с всички следващи смартфони на гиганта.

 

Интересното е, че първият iPhone без портове може и да не е водещо устройство, а вместо това Apple да избере по-евтин модел – iPhone SE Plus. Носят се слухове, че iPhone SE Plus ще стартира през втората половина на 2021 година и ще има размер на дисплея между 5.5 и 6.1 инча. Освен това ще предложи Touch ID, вграден в дисплея и според Просър – Apple Smart Connector, подобен на iPad Pro, който ще позволи зареждане от дока и свързване на други аксесоари.

Всъщност смартфон без портове е предлаган в концепции няколко пъти, но основните производители все още нямат такъв модел. Apple се е вкопчила в своя Lightning порт, вместо да премине към USB-C за удобство на потребителите, но през януари Европейският съюз гласува за универсален стандарт на зареждане, подробностите по прилагане на решението обаче още се оформят. За да не чака това, Apple може да удвои вариантите за зареждане на своя iPhone без портове, като се върне към идеята за AirPower, позволявайки по този начин и зареждането на няколко устройства едновременно. В момента обаче iPhone 11 може да поддържа само 7.5 W безжично зареждане, при 18 W кабелно, което прави идеята за AirPower и iPhone без портове, представени едновременно като преход към бъдеще без кабели, още по-реална. За съжаление още е твърде рано за прогнози и цялата информация е базирана на слухове и изтичания, така че към момента може би трябва да насочим поглед към предстоящите модели iPhone 12 тази есен, а за футуристичния iPhone без портове, ще научим повече с течение на времето.