Изберете страница

iOS 15.4.1 не успява да осигури обещаното подобрение на батерията на iPhone

С пускането на iOS 15.4.1 миналата седмица, Apple обеща да оправи бързото падане на батерията на iPhone, след предишния ъпдейт, но сравнителен тест на девет различни модела показва, че почти половината от тях не показват обещаното подобрение. Още по-лошо – при тях се отчита спад.

Като цяло спадът в живота на батерията при засегнатите устройства е малък, но въпреки това е вероятно тази информация да накара част от потребителите да се въздържат от ъпдейта, което пък е жалко, тъй като тя затваря важна дупка в сигурността, активно използвана според Apple.

Животът на батерията е сред най-важните за потребителите характеристики, защото дори и най-доброто устройство става безполезно, когато батерията му достигне до 0%. Затова и не е изненада, че много хора бяха доволни, когато Apple посочи, че iOS 15.4.1 поправя грешката, която кара батериите на iPhone “да се изтощават по-бързо от очакваното след актуализацията до iOS 15.4”.

За да тества това твърдение iAppleBytes направи сравнение на живота на батерията на моделите от оригиналния iPhone SE до iPhone 13 с Geekbench 4 преди и след ъпдейта. При iPhone 6s, 7, 8 и 12 животът на батерията е леко подобрен при работа с най-новата версия, но това е малко увеличение. Що се отнася до iPhone SE, XR, 11, SE 2 и 13, при тези модели се отчита намален живот на батерията с iOS 15.4.1, въпреки че и намалението е сравнително малко.

Изключение прави iPhone 13, при който спадът е с 5.5%. Това е и телефонът с най-дълъг живот на батерията, който все още издържа 8 часа с едно зареждане или повече от 90 минути повече от най-близкия си конкурент, но ефектът от ъпдейта несъмнено е нежелан.

Всъщност не е необичайно актуализациите на iOS да внасят леки промени в живота на батерията, понякога нагоре, понякога надолу, а те почти винаги се игнорират, тъй като извън тестовете са незабележими. Единствената причина сега да се обърне внимание на това е, че Apple обеща подобрение в описанието на своя последен ъпдейт. Тестовете на iAppleBytes сочат, че iOS 15.4.1 носи леко увеличение в живота на батерията за някои от деветте устройства, а повече можете да видите в самия клип:

Разбира се всеки може да прецени сам за себе си, дали да инсталира актуализацията зарди важната дупка в сигурността, която тя запушва, или да изчака следващата и да запази живота на батерията на своя iPhone в текущото му състояние.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This