Изберете страница

iOS 15.4.1 не успява да осигури обещаното подобрение на батерията на iPhone

С пускането на iOS 15.4.1 миналата седмица, Apple обеща да оправи бързото падане на батерията на iPhone, след предишния ъпдейт, но сравнителен тест на девет различни модела показва, че почти половината от тях не показват обещаното подобрение. Още по-лошо – при тях се отчита спад.

Като цяло спадът в живота на батерията при засегнатите устройства е малък, но въпреки това е вероятно тази информация да накара част от потребителите да се въздържат от ъпдейта, което пък е жалко, тъй като тя затваря важна дупка в сигурността, активно използвана според Apple.

Животът на батерията е сред най-важните за потребителите характеристики, защото дори и най-доброто устройство става безполезно, когато батерията му достигне до 0%. Затова и не е изненада, че много хора бяха доволни, когато Apple посочи, че iOS 15.4.1 поправя грешката, която кара батериите на iPhone “да се изтощават по-бързо от очакваното след актуализацията до iOS 15.4”.

За да тества това твърдение iAppleBytes направи сравнение на живота на батерията на моделите от оригиналния iPhone SE до iPhone 13 с Geekbench 4 преди и след ъпдейта. При iPhone 6s, 7, 8 и 12 животът на батерията е леко подобрен при работа с най-новата версия, но това е малко увеличение. Що се отнася до iPhone SE, XR, 11, SE 2 и 13, при тези модели се отчита намален живот на батерията с iOS 15.4.1, въпреки че и намалението е сравнително малко.

Изключение прави iPhone 13, при който спадът е с 5.5%. Това е и телефонът с най-дълъг живот на батерията, който все още издържа 8 часа с едно зареждане или повече от 90 минути повече от най-близкия си конкурент, но ефектът от ъпдейта несъмнено е нежелан.

Всъщност не е необичайно актуализациите на iOS да внасят леки промени в живота на батерията, понякога нагоре, понякога надолу, а те почти винаги се игнорират, тъй като извън тестовете са незабележими. Единствената причина сега да се обърне внимание на това е, че Apple обеща подобрение в описанието на своя последен ъпдейт. Тестовете на iAppleBytes сочат, че iOS 15.4.1 носи леко увеличение в живота на батерията за някои от деветте устройства, а повече можете да видите в самия клип:

Разбира се всеки може да прецени сам за себе си, дали да инсталира актуализацията зарди важната дупка в сигурността, която тя запушва, или да изчака следващата и да запази живота на батерията на своя iPhone в текущото му състояние.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This