Изберете страница

iOS 15.4 намеква за поддръжка на AR/VR очила и push известия за уеб приложенията

Миналата седмица Apple пусна първата бета версия на iOS 15.4. Актуализацията идва с множество нови функции и намеква за някои промени в Safari. По-конкретно Apple най-сетне работи върху активиране на push известия за уеб приложенията на iOS както и WebXR API за поддръжка на AR/VR очила.

Както отбелязва разработчикът Максимилиано Фиртман, iOS 15.4 beta въвежда някои нови функции, които могат да се използват от уеб сайтове и уеб приложения. Една от тях е поддръжката за универсални персонализирани икони, така че разработчиците вече не трябва да добавят конкретен код, за да предоставят икона на уеб приложение за iOS устройства.

В продължение на четири години имаме Safari за iOS, поддържащ манифеста на уеб приложенията (от ios 11.3 през март 2018), но иконите винаги са били игнорирани що се отнася до поддръжка. Това доведе до много инсталации на прогресивно уеб приложение в iOS без подходяща икона, тъй трябваше да се добавя определен линк в HTML, а не всеки разработчик го правеше.

Най-забележителната промяна обаче тепърва предстои и това са push известията за уеб приложения. Докато Safari на macOS позволява на уебсайтове да предоставят съобщения на потребителите, когато страницата е във фонов режим, или дори при затворено приложение, Apple никога не е активирала подобна опция в iOS.

За щастие това изглежда ще се промени с iOS 15.4, която добавя “вградени уеб известия” и “Push API” превключватели към експерименталните функции на WenKit в настройките на Safari. И двете опции не работят в първата бета версия, но това е знак, че компанията най-сетне ще активира push известията за уебсайтове и уеб приложения на iOS.

Интересното е, че iOS 15.4 beta вече разполага с WebXR API, което осигурява поддръжка за очила с разширена и виртуална реалност. API е деактивирано по подразбиране, но дори когато бъде активиран, няма AR/VR очила, които в момента работят с iOS. Очаква се Apple да представи първото си такова устройство до края на тази година, а новият API може да е свързан именно с него.

Очаква се iOS 15.4 да бъде пусната официално тази пролет, но не е ясно кога точно ще се случи това, тъй като софтуерът е едва в първата си бета версия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This