Изберете Страница

iOS 15 и iPadOS 15 ще стартират този месец, но без част от обявените функции

Всъщост това се случва всяка година – Apple демонстрира куп страхотни функции за iOS по време на WWDC, но част от тях не пристигат с първата версия на операционната система. Не е изненада, че същото ще се случи и с iOS 15. Някои от пропуснатите функции са големи, някои по-малки, но те неизбежно ще се появят в iOS 15.1, iOS 15.2 или някоя от следващите актуализации.

Няма точна времева линия, когато ще видим тези липсващи функции, но ако се съди по историята до сега, можем да ги очакваме преди края на годината. Ето кои ще са те:

SharePlay

Това е една от най-големите нови функции в iOS 15, iPadOS 15 и macOS Monterey. Тя ви позволяна да използвате FaceTime, за да гледате телевизия или филми заедно, да споделяте екрана си или да слушате музика с приятели. Тя поддържа синхронизирането на възпроизвеждането с вашите отдалечени приятели във FaceTime, позволява им да контролират възпроизвеждането и дори динамично контролира силата на звука, така че да можете да се чувате по време на музика или видео.

За съжаление SharePlay не работи толкова добре, колкото се очаква и Apple официално ще я забави до някоя от следващите актуализации. Всъщност това е добре, защото е много по-правилно да се изчака още малко, от колкото милиард потребители да получат полвинчата функция, което ще създаде лошо първо впечатление.

Legacy Contacts

В iOS 15 има двойка функции за справяне с достъпа до вашия iCloud акаунт. Recovery Contacts е начин да посочите доверен член на семейството или приятел, който също ползва продукт на Apple и може да получи еднократен код за вас, който ще се използва за достъп до вашето Apple ID, ако се заключите. Тази възможност ще дебютира с първата официална версия на операционната система.

Legacy Contacts е нещо друго. Тя ви позволява да посочите контакти, които ще могат да получат достъп до вашите iCloud данни, след като умрете. Като се има предвид колко от нашите спомени се съхраняват в снимки и имейли, това е наистина важно. Функцията беше част от бета версиите на iOS 15 до 5, когато изчезна. В бележките към изданието Apple заяви, че функцията е премахната и ще се завърне в някоя от следващите версии.

App Privacy Report

Apple има нов начин да види как точно приложенията, които използвате, имат достъп и споделят вашите данни. Ако отворите Settings – Privacy – Record App Activity и включите опцията, iPhone ще записва всеки път, когато всяко приложение получи достъп до вашия микрофон, камера, контакти, местоположение и с кои уеб домейни се свързват. Цялата тази информация ще бъде преработена в отчет, където ще можете да разберете как вашите приложения използват данните ви. Докато превключвателя на опцията е наличен в бета версиите на iOS 15, самата функция няма да е достъпна, докато не бъде актуализирана, а това ще стане след пускането на iOS 15.

3D Maps navigation in CarPlay

Apple Maps има нов подробен 3D изглед за големи градове като Сан Франциско, Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон. Той показва забележителностите и функциите с мек и приятен вид и е чудесен, ако съществува в града, в който отивате. Но, ако искате да го видите на навигационния екран на колата си, ще трябва да изчакате, защото поддръжката за Car Play ще дойде по-късно със софтуерна актуализация.

ID in Wallet

Можете да съхранявате много в приложението си Wallet на iPhone. Кредитни карти, транзитни карти, билети, но не и държавен идентификационен документ, като шофьорска книжка например. Това е последното парченце от пъзела, което пречи на много потребители да оставят физическия си портфейл у дома. С iOS 15 ще може да се добави и идентификационен документ във Wallet на iPhone и свързан с него Apple Watch в държавите, които го поддържат. Apple работи с TSA, за да позволи тези документи да бъдат представяне на охраната на летището, точно както вече може да се прави с билетите за самолет, съхранявани в портфейла. Звучи страхотно, но това е една от функциите, които ще се забавят и ще бъдат добавени по-късно с актуализация.

Universal Control

Техническо това е по-скоро функция на iPadOS и macOS, но е толкова интересна, че я включваме в списъка. Тя ви позволява да поставите iPad до Мас и безпроблемно да местите мишкага или показалеца на тъчпада от единия екран на другия. Същото може да се приложи и с два Мас-а. За съжаление функцията липсва във всички бета версии на iPadOS 15 и macOS Monterey досега, а до старта не остава много. Изглежда с нея има някакъв проблем, който ще бъде отстранен във времето. Apple не е обявила официално забавянето на Universal Control, но имайки предвид сложността й и липсата й в бета версиите, можем да предположим, че няма да стартира с първите официални версии.

Custom iCloud e-mail domains

Друга функция, която не е обявена официално за закъсняваща е възможността да персонализирате вашия iCloud имайл с име на домейн. Всъщност не сме убедени как точно ще работи тази функция, защото тя също не се появи в нито един бета софтуер, подобно на Universal Control, а Apple не казва, че ще се забави, но отбелязва, че някои функции на iCloud+ ще се актуализират след първоначалното стартиране на операционната система. Apple наскоро оябви и, че iCloud Private Relay ще стартира в бета версия, когато iOS 15 пристигне, така че изглежда iCloud+ не е съвсем готов да бъде под светлината на прожекторите този месец.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This