Изберете страница

iOS 14.5 ще позволи на собствениците на Apple Watch да отключват своя iPhone, докато носят маска

Apple току-що пусна първата бета версия за разработчици на iOS 14.5 и в нея се откроява една полезна промяна. След като бъде инсталирана, актуализацията ще позволи на потребителите да отключват своите iPhone чрез Face ID, дори като носят маска.

Всичко това звучи прекрасно в условията на пандемия, но има една уловка – функцията ще работи само, ако собственикът на iPhone носи Apple Watch. Докато самият часовник е отключен, просто ще трябва да погледнете своя iPhone както обикновено, след което ще получите тактилен сигнал на китката си, който ви уведомява, че отключването е било успешно. Разбира се функцията трябва да се активира ръчно предварително и ще позволи Face ID да продължи с отключването, въпреки много ниската точност на разпознаване на лицето, тъй като свързаният часовник вече е удостоверен. Също така ще можете да заключите телефона си от Apple Watch, въприке че трябва да отбележим, че останалите действия, разчитащи на Face ID, като одобряване на покупка например, няма да могат да бъдат обработвани по този начин.

Предвид необходимостта от носене на маски, Apple се опита да се справи с този проблем още през май миналата година с актуализация, която ускорява прехвърлянето на потребителите към екрана за въвеждане на парола, когато лицата им са закрити. Макар и добра идея на теория, промяната не беше особено елегантна, а потребителите често трябваше да чакат, докато iOS реши какво точно да направи. Имайки предвид това, не е изненада, че Apple тества оптични сензори за пръстови отпечатъци в дисплея, които може би ще дебютират в следващите й модели iPhone още тази есен, а до тогава новата функция в iOS 14.5 е едно елегантно решение, макар и не за всички потребители.

Освен подобряването на Face ID, актуализацията носи поддръжка за контролери Xbox Series S / X и PlayStation 5 за iPhone и iPad и разширена съвместимост за новите тренировки на Fitness+. След като тя бъде инсталирана, приложението Fitness ще придобие способността да предава аудио и видео от тренировките към интелигентни телевизори, съвместими с AirPlay 2. Важно е да се отбележи още и, че тази актуализация е първата, която напълно ще приложи мерките за прозрачност на Apple за проследяване на приложенията, които изискват от разработчиците да искат изрично съгласие, преди да събират данни на потребителите за рекламодателите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This