Инструментът за повторно калибриране на батерията в iOS 14.5 трябва да ни даде по-точен поглед върху нейното състояние. Функцията се появи за пръв път в шестата бета на операционната система и ще се визуализира всеки път, когато батерията на вашия iPhone не работи добре.

Въпреки, че тя още не е пусната официално, Apple вече има документ за поддръжка, обясняващ как ще работи инструментът за повторно калибриране на състоянието на батерията и какво точно ще прави. Според компанията, той ще поправи “неточни оценки на отчитането на състоянието на батерията”.

Понастоящем страницата Battery Health в настройките показва максималния капацитет, което може да е добър индикатор дали той ще издържи дълго, или не. Неточен процент може да затрудни диагностицирането на батерията, или намалената производителност.

Според описанието на Apple повторното калибриране се извършва без ваша намеса. Ще видите съобщение в раздела за батерията, че тя ще се калибрира и това може да отнеме няколко седмици. Ако поправката е неуспешна, ще видите препоръка за сервизиране.

Любопитното е, че според компанията функцията ще работи на iPhone 11, 11 Pro и 11 Max, няма информация обаче дали ще е ограничена само до тези модели, или ще бъде разширена и до по-старите. Не се споменава и iPhone 12.

iOS 14.5 ще излезе скоро, предлагайки значителен брой нови функции. В допълнение към повторното калибриране на батерията, с нетърпение очакваме и опцията за отключване при носене на маска, с помощта на Apple Watch, редица подобрения в Maps и възможността за споделяне на Apple Card между множество потребители (последната за съжаление не е достъпна у нас).