Има една функция, вградена в iOS 13, която ще удължи живота на батерията на iPhone, но има и една уловка – става въпрос за по-новите и скъпи модели смартфони на Apple.
Може би вече се досещате, че става въпрос за така дългоочаквания Dark Mode, който не само ви помага да предпазите очите си, когато използвате телефона през нощта, но и да извлечете максимума от батерията му.
Това обаче важи за тези модели iPhone, които са с OLED дисплей, т.е. iPhone X, Xs и Xs Max. За останалите модели с LCD дисплей, функцията няма да има значение, освен разбира се естетическо преживяване. Това твърдение се базира на данни на iFixit, а популярният сайт сравнява Dark Mode за OLED панелите с изключване на част от лампите у дома, при което нетните печалби от намаляване на сметката за ток, се увеличават с времето. За съжаление всичко това означава, че само тези модели iPhone ще се възползват от икономията на батерия при тъмен режим, а според iFixit тя е около един час допълнително. Разбира се ползата от това е по-рядкото зареждане и респективно по-бавното износване на самата батерия с времето.