Най-новата версия на iOS включва функция за управление на батерията, заедно със забавяне на телефони с износени такива за миналогодишните модели iPhone 8 и iPhone X.

„Софтуерното забавяне може да бъде по-забележимо в резултат на по-модерния хардуерен и софтуерен дизайн“ се казва в документите за поддръжка. Компанията обаче не уточнява какво означава точно това. Всъщност до излизането на iOS 12.1, ограничаването на производителността беше само за моделите от iPhone 6 до iPhone 7. То се изразява в това, че ако производителността на батерията спадне под оптималното ниво, iOS може софтуерно да забави процесорите от серия А, за да предотврати внезапното самоизключване. Това обаче води до по-ниски честоти на кадрите и повече време за стартиране на приложенията.

Компанията призна, че забавя софтуерно своите по-стари модели през декември миналата година, като се извини на потребителите и предложи по-ниска цена за смяна на батерията на засегнатите устройства. Програмата е в сила до края на декември тази година, но това не спря десетките дела, заведени срещу Apple за това, че принуждава своите потребители да си закупят по-нови смартфони. Наскоро италианският антитръстов регулатор глоби компанията с 10 милиона евро, именно поради тази причина. С пускането на iOS 11.3 през март, Apple даде възможност за избор на потребителите, които вече могат да контролират забавянето и да селдят за износването на батерията.