Говори се, че Apple работи върху нов iPad Pro от висок клас, който ще има дизайна на iPhone X – без хоум бутон и с поддръжка на Face ID, а някои новости, открити в iOS 12, потвърждават тези слухове.

Компанията променя жестовете, използвани в новата версия на операционната си система, за да ги приведе в съответствие с тези за iPhone X – например плъзгането от дока, води до отварянето на началния екран, вместо да се използва хоум бутон. По същия начин потребителите вече могат да прекарат пръст надолу от горния десен ъгъл на iPad, за да изведат контролния център.

Първоначално този жест беше въведен заради iPhone X, чийто сензори за лицево разпознаване се намират в изрязаната средна част на екрана, оставяйки свободни за употреба само пространствата от ляво и дясно. По подобен начин имаме промени в лентата за състоянието, за да може евентуалния notch в интерфейса на iPad Pro да не пречи на визуализацията на часа, датата и данните за мрежата. Разбира се възможно е Apple да направи някои промени в жестовете, свързани с менюто на таблета, но най-вероятно тя вече проправя път към редизайна му, който се говори, че ще видим по-късно тази година.

Според доклад на Bloomberg, iPad Pro от следващо поколение ще има по-тънки рамки, по-бърз процесор, персонализиран графичен процесор и TrueDepth камера с поддръжка на Face ID, като неминуемо ще се раздели с хоум бутона си. Добре познатият ни анализатор Минг-Чи Куо също заяви, че новите модели iPad Pro ще бъдат пуснати през тази година, въпреки че не става ясно дали сензорие ще са интегрирани в екрана, или някъде в рамката. Всъщност имаше редица спекулации, че Apple ще покаже хардуер по време на WWDC 2018, но това така и не се случи и сега очакваме следващата генерация устройства да дебютират през септември.