Следващата версия на iOS ще направи безжичното зареждане на iPhone 8 и iPhone X още по-бързо. В момента всички тазгодишни модели работят със зареждане до максимум 5W, но актуализацията до iOS 11.2 ще отключи възможността за 7.5 W , което Qi подложките Belkin BOOST UP и Mophie поддържат.

Действителната скорост на безжично зареждане се различава поради много фактори, но Apple ограничава най-високата изходна мощност в софтуера. Всъщност компанията обеща, че „високоскоростното безжично зареждане ще бъде активирано с безплатна софтуерна актуализация по-късно тази година“ и това най-вероятно ще бъде iOS 11.2.

Съществува известно объркване по отношение на това, което аксесоарите за зареждане на Qi могат да предложат. Apple в момента продава Qi подложки за зареждане на Belkin и Mophie, с които си партнира и чийто аксесоари са сертифицирани и именно те ще могат да се възползват от 7.5 W мощност. Това не е официално поддържан режим за зарядните устройства от Wireless Power Consortium, но изглежда гигантът използва хардуерни идентификатори, за да ограничи достъпа до аксесоарите, които не са сертифицирани. Що се отнася до пирчината за тази рестрикция, то тя е известна само на компанията, но маркетингът й по отношение на високоскоростната функция за безжично зареждане от страниците на продуктите на Belkin и Mophie в Apple Store може да внесе известна яснота. Apple пише, че използва „безжична технология Qi за осигуряване на безопасни скорости за бързо зареждане“. Причината е, че другите зарядни Qi на пазара не са достатъчно безопасни, за да предостяват мощност над 5W, а компанията е изключително предпазлива по отношение на предпоставките за пожар, породени от фалшиви зарядни.

След като iOS 11.2 стане официална, компанията може би ще одобри още марки и модели зарядни устройства Qi, за да даде възможност скоростта да се предлага от повече от два продукта. Разбира се безжичното индуктивно зареждане е свързано с много повече удобства от скоростта, а ако държите на нея, можете да използвате стандартния Lightning кабел и USB-C захранващ адаптер. Зарядното на Apple 12W за iPad също намалява времето за зареждане. В началото на следващата година Apple ще пусне на пазара и собствената си подложка AirPower, която може да зарежда едновременно до три устройства – iPhone, Apple Watch Series 3 и AirPods.