При анализа на изтеклата версия на iOS 11 през уикенда, се разкриха много любопитни подробности, а сред тях е и тази, за която искам да ви разкажа.

Както знаете, OLED дисплеите имат един малък проблем – склонни са да прогарят при дълго използване там, където има статични изображения, като индикаторите за сигнал и батерия например. С течение на времето на техните места се появявят „призрачни“ сенки, които се виждат на определен цветови фон. Тази година Apple ще направи голямата крачка, преминавайки към използването на OLED панел в своя десети юбилеен модел iPhone. Компанията обаче явно е добре запозната както с предимствата на тази технология, така и с нейните недостатъци и е предвидила начин да предпази потребителите си от неприятния ефект на прогаряне на дисплея. Не става ясно как точно софтуерът ще смекчи последствията, но функцията може да се активира от настройките, или да е постоянно включена на системно нива, сочи кодът.

Някои телефони на Samsung също използват техника за преместване на пикселите, променяща незначително позицията им, за да ограничи времето, през което пикселът показва един и същ цвят на едно и също място. Благодарение на полупрозрачните елементи в дизайна на iOS, трудно можем да назовем местата, където интерфейсът остава постоянно на едно място за продължителен период от време, но лентата с иконите горе би била подходящ пример. Ще се наложи да изчакаме, за да разберем, дали референтните кодове, намерени в изтеклия фирмуер, ще бъдат достатъчна защита срещу този така неприятен ефект.