Изглежда през изминалата 2016 година, основният проблем на мобилната индустрия бяха батериите. След грандиозния провал на Samsung и скандала със самозапалващия се Note 7, Apple не беше подмината от неприятности в тази сфера.

30% бъг“, както го нарече Fortune се появи през ноември и засегна всички устройства с iOS 10, чиято батерия се изчерпваше изведнъж при достигане на 30% заряд, с изключение на iPhone 7.

108 страници оплаквания на официалната интернет страница на Apple Support са ясно свидетелство, че проблем наистина съществува, а организацията за за щита на потребителите в Китай изпрати официално запитване към Apple, във връзка с множеството случаи на инцидентно самоизключване, което предизвика създаването на програма за замяна на батериите на опередлени бройки iPhone 6s, но това за съжаление беше само част от решаването на проблема, който не засягаше само този модел.

Apple остана предпазлива по отношение на отговорите и въпреки, че включи инструмент за диагностика на батерията в iOS 10.2 няколко седмици по-късно, някак си мълчаливо призна, че не всичко е наред. Що се отнася до iOS 10.2, тя като че ли задълбочи още повече „30% бъг“ и всички се надяваха решението да се крие в iOS 10.2.1, чиято бета излезе.

За съжаление това не е така!

След като първата бета версия на iOS 10.2.1 излезе през декември, компанията не даде никаква индикация за това, което се съдържаше в нея и така до iOS 10.2.1 бета 4, Apple продължава да мълчи. Четири версии, които не се знае какво съдържат, а разочарованите потребители са все по-ядосани и объркани, защото не могат да разберат, как така с iOS 10.1 телефонът им е бил напълно надежден, а след това всичко се срина.

Това мълчание предизвика противоречиви слухове, че компанията се кани да изтегля бройки от пазара, подобно на Samsung, или че няма подобни намерения, което още повече нажежи обстановката. Потребителите инсталираха бета версиите с надеждата, че това най-накрая ще реши проблема, но уви това не се случи.

Мълчанието на Apple донесе чувството на неудовлетвореност у феновете й, а слуховете за iOS 10.3, която ще дойде с нова функция го подсилиха, защото не се споменаваше нищо за фиксиране на „30% бъг“.

Сега всички ние с надежда очакваме официалния релийз на iOS 10.2.1, но не защото това ще реши проблемите, а защото след него ще излезе следващата бета версия, която може би най-сетне ще донесе облекчение на хилядите засегнати от неприятния проблем потребители.