Дългоочакваната актуализация до iOS 10.2 идва следващата седмица, но вместо да помогне за разрешаването на проблема с батерията, тя ще съдържа инструмент за диагностика, който ще помогне на компанията да открие причината за него.

Apple обясни внезапните изключвания на iPhone 6s пред китайските потребители с това, че елементите на част от батериите използвани в тях, са престояли повече от необходимото време изложени на въздух, което съответно е довело до по-бързото им разграждане и загубата на капацитет.

Сега в опит да държи своите потребители в течение на нещата, компанията актуализира тази информация, допълвайки, че и други устройства, които не попадат в посочения период на производство (септември-октомври 2015 година), може би са засегнати от същия проблем. Като част от усилията да го разреши, тя пусна програма за безплатна замяна на батерията, но днес стана ясно, че има нужда от още информация, за да локализира причината.

Именно заради това, вместо фикс на проблема, iOS 10.2 ще съдържа диагностичен инструмент, който ще изпраща нужните данни на компанията. Това ще й помогне да подобри алгоритмите, използвани за управление на батерията и да направи нужните подобрения в следващите ъпдейти, вместо да разшири обхвата на програмата за замяна, което няма да спре произволните самоизключвания на устройствата.

Докато очаквате ъпдейта, все пак можете да се възползвате от безплатната смяна на батерия, ако вашия телефон отговаря на условията, което можете да проверите, чрез въвеждането на серийния му номар в сайта на компанията.