iOS 10.1 все още е в период на бета тестове, но тя притежава една интересна функция – Apple е предвидила възможността операционната система да ви предупреждава, когато инсталирате по-стари 32 битово приложение, което може да се отрази на производителността на телефона ви.

Всъщност тази опция беше налична в бета версиите на iOS 10, но незнайно защо липсва в официалния релийз. Предупреждението има за цел да държи потребителите далеч от приложения, които не са съобразени с изискванията на Apple, въведени още през 2015 година, според които всички апликации трябва да са 64 битови и гласи: Приложението може да забави вашия iPhone. Разработчикът му трябва да го актуализира, за да подобри съвместимостта му.“

image

Още в края на 2013 година, компанията започна да изисква от разработчиците да публикуват 64 битови приложения за iPhone 5s, който беше първият iPhone с такава архитектура на процесора. На 1 февруари 2015 година, Apple направи 64 битовата поддръжка задължителна за всички нови апликации, а от 1 юни същата година, всички актуализации задължително трябваше да бъдат съобразени с това изискване.

Реално приложенията, след чието инсталиране можете да видите споменатото предупреждение са тези, които не са били актуализирани от много време. Всичко това е част от политиката на компанията за почистване на App Store, според която тя уведоми разработчиците още в началото на септември за своите планове за отстраняване на старите и несъответстващи на изискванията апликации, които не работят както трябва.

Предупрежденията бяха изпратени на 7 септември, а всички разработчици имаха срок от 30 дни да приведат своите програми в съответствие с регламента на компанията. След този срок Apple ще започне премахването на остарелите приложения от своя магазин.