Само пет месеца след официалното освобождаване на iOS 10, тя е инсталирана на 79% от всички активни устройства по данни на самата компания. iOS 9 държи 16%, а на по-старите версии на операционната система се падат 5%.

Всичко това е на база данните от App Store към 20 февруари и за сравнение можем да кажем, че iOS 10 изпреварва предната версия, която през същия месец миналата година, беше само на 7% от устройствата.

Най-новата версия на операционната система със сигурност ще продължи да увеличава своите проценти, тъй като в момента iOS 10.3 е в процес на бета тестове, а тя ще донесе на потребителите още удобства като функциите Find My AirPods и нова структура на файловата система (APFS).

Операционната система на Apple изпреварва по този показател своя основен конкурент Android, чиято най-нова версия Nougat към момента е инсталирана на едва 1.2% от активните устройства, въпреки че е налична от шест месеца.Предишната й версия Lollipop присъства на 32.9%, а стана достъпна официално през 2014 година. Този факт доказва по един безспорен начин предимството на Apple, което й дава пълният контрол както върху софтуера, така и върху хардуера в екосистемата.