За тази опция се заговори още през юни, но сега Apple официално направи някои промени, които ще позволят на разработчиците да предлагат автоматично възобновяеми абонаменти в своите приложения за iOS.

Така когато абонаментът е към своя край, на потребителят автоматично ще се начислява такса за пордължаването му със същия срок и това ще се повтаря отново и отново, докато той изрично не го прекрати.

Сега, когато има безплатен пробен период, той започва веднага и абонатът не се таксува, докато този период приключи. Срокът му не може да надвишава този на редовния абонамент. За повечето приложения в момента, разработчиците получават през първата година 70% от приходите, а Apple – 30%. След като първоначалният срок изтече, разпределението вече ще бъде 85:15 %. Също така, ако потребителят прекрати своя абонамент за услугата и после го поднови в рамките на 60 дни, тя ще започне от там, където е спряна.

Тези промени са важни за разработчиците, но са също така важни и за нас, потребителите!

Ако сте се абонирали за услуга, коята вече не желаете да използвате, побързайте да прекратите своя абонамент, за да не се окажете неприятно изненадани от автоматичното му подновяване за същия срок и цена.

А какви текущи абонаменти имате, можете да проверите, като следвате този път:

Settings – iTunes & App Stores – цъквате върху акаунта си най-горе и избирате View -въвеждате паролата за него – по-долу ще видите Subscriptions и трябва да изберете Manage. В отворилата се страница ще видите всички текущи абонаменти и опция за отказване от тях. 

manage_subs

Не забравяйте да потвърдите отказа с Done в горния десен ъгъл, преди да излезете от менюто!