Известният анализатор Минг-Чи Куо от KGI прогнозира, че Intel ще е изключителен доставчик на LTE модеми за всички нови модели iPhone през 2018 година, докато Qualcomm няма да получи дял от поръчките.

В предишните си бележки към инвеститорите, Куо предполагаще, че доставките ще бъдат разделени 70 към 30%, но сегашната му прогноза има няколко предимства. На първо място, най-новият модем на Intel XMM 7560 поддържа както GSM, така и CDMA, което означава, че Apple може да пусне един модел iPhone, който ще работи в мрежата на AT & T, Verizon, T-Mobile и Sprint и така да острани Qualcomm от поръчките. Компанията беше въвлечена в съдебни дела за неконкурентни лицензионни практики и именно заради това Куо вярва, че тя ще остави Intel като ексклузивен доставчик на модеми, поставяйки по този начин Qualcomm под допълнителен натиск. Анализаторът твърди, че е много рано да се каже дали Intel ще бъде в състояние да затвърди тази си позиция в бъдеще, тъй като Apple обича да се подсигурява чрез няколко доставчика и би могла отново да се обърне към Qualcomm в замяна на някои отстъпки по време на съдебния процес.

За да компенсира изгубения си бизнес, Qualcomm ще трябва да е по-агресивна при подсигуряване на поръчки от китайски производители на смартфони. Куо обаче смята, че те не искат да монополизират пазара, така че възможностите пред Qualcomm са доста ограничени.

Анализаторът споменава още, че скоростите на предаване на LTE ще се увеличат значително при новите модели iPhone, които ще дебютират през втората половина на годината, тъй като XMM 7560 на Intel поддържа 4х4 MIMO технология, за разлика от 2х2 MIMO в модема на моделите от миналата година, а освен това компанията ще модернизира и дизайна на антената в своето ново поколение телефони.