Изберете Страница

iFixit потвърждава, че iPhone 13 деактивира Face ID след ремонт на дисплея от неоторизиран сервиз

Когато серията iPhone 13 дебютира през септември, бяха открити големи промени в процеса на ремонт. За пръв път тогава стана ясно, че ако дисплеят на телефоните бъде ремонтиран от трета страна, Face ID ще спре да работи. Сега iFixit публикува по-внимателен преглед на тази промяна, наричайки я “черен ден за сервизите”.

Според iFixit тази промяна означава, че ще ви е нужен микроскоп, за да извършите един от най-често срещаните ремонти на телефони, който някога можеше да се направи само с подръчни инструменти. Независимите сервизи на трети страни може да бъдат принудени да затворят, тъй като промяната ще ги принуди да харчат хиляди за ново оборудване, или да изгубят един от основните си източници на доходи.

iPhone 13 е сдвоен с екрана си с помощта на микроконтролер, в състояние, което специалистите наричат “серилизация”. Apple не предоставя начин за собствениците или независимите сервизи да поставят нов екран. Оторизираните техници с достъп до фирмения софтуер Apple Services Toolkit 2, могат да накарат новите екрани да работят, като регистрират ремонта в облачните сървъри на компанията и синхронизират серийните номера на телефона и екрана. Това дава възможност на Apple да одобрява или отказва всеки отделен ремонт. Друг вариант би било да се присъедините към програата за независим ремонт на Apple, нещо, което iFixit твърди, че не е опция за магазини, които ценят поверителността на своите клиенти.

Разбира се открито е и решение за поправка, но то е описано като сложно – сервизите ще трябва физически да преместят запоен чип от оригиналния екран върху новия. В противен случай ще се появи съобщение за грешка, което посочва, че вашият iPhone не може да активира Face ID.

Apple не казва нищо публично по този въпрос, но в програмата за независим ремонт се посочва, че проблемът ще бъде отстранен в актуализация на iOS. Единствената промяна, която видяхме в iOS 15.0 обаче беше, че функцията Face ID не работи, докато в най-новата версия вече се визуализира горепосоченото съобщение.

В крайна сметка според iFixit Apple поставя “на колене с един замах” неоторизираните сервизи от трети страни.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This