Изберете страница

iFixit потвърждава, че iPhone 13 деактивира Face ID след ремонт на дисплея от неоторизиран сервиз

Когато серията iPhone 13 дебютира през септември, бяха открити големи промени в процеса на ремонт. За пръв път тогава стана ясно, че ако дисплеят на телефоните бъде ремонтиран от трета страна, Face ID ще спре да работи. Сега iFixit публикува по-внимателен преглед на тази промяна, наричайки я “черен ден за сервизите”.

Според iFixit тази промяна означава, че ще ви е нужен микроскоп, за да извършите един от най-често срещаните ремонти на телефони, който някога можеше да се направи само с подръчни инструменти. Независимите сервизи на трети страни може да бъдат принудени да затворят, тъй като промяната ще ги принуди да харчат хиляди за ново оборудване, или да изгубят един от основните си източници на доходи.

iPhone 13 е сдвоен с екрана си с помощта на микроконтролер, в състояние, което специалистите наричат “серилизация”. Apple не предоставя начин за собствениците или независимите сервизи да поставят нов екран. Оторизираните техници с достъп до фирмения софтуер Apple Services Toolkit 2, могат да накарат новите екрани да работят, като регистрират ремонта в облачните сървъри на компанията и синхронизират серийните номера на телефона и екрана. Това дава възможност на Apple да одобрява или отказва всеки отделен ремонт. Друг вариант би било да се присъедините към програата за независим ремонт на Apple, нещо, което iFixit твърди, че не е опция за магазини, които ценят поверителността на своите клиенти.

Разбира се открито е и решение за поправка, но то е описано като сложно – сервизите ще трябва физически да преместят запоен чип от оригиналния екран върху новия. В противен случай ще се появи съобщение за грешка, което посочва, че вашият iPhone не може да активира Face ID.

Apple не казва нищо публично по този въпрос, но в програмата за независим ремонт се посочва, че проблемът ще бъде отстранен в актуализация на iOS. Единствената промяна, която видяхме в iOS 15.0 обаче беше, че функцията Face ID не работи, докато в най-новата версия вече се визуализира горепосоченото съобщение.

В крайна сметка според iFixit Apple поставя “на колене с един замах” неоторизираните сервизи от трети страни.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This