Вчера Apple най-сетне обяви датата на официалния старт на своя интелигентен високоговорител HomePod и това е 9 февруари, а предварителните поръчки започват още този петък – 26 януари. За съжаление обаче, първоначално HomePod ще е наличен само в три страни – САЩ, Великобритания и Австралия. Цените на трите пазара ще са съответно 349 долара, 319 лири и 499 долара. По-късно тази пролет, устройството ще достигне и до Франция и Германия, но за останалите държави все още няма обявени дати.

Компанията акцентира върху музикалните възможности на високоговорителя, който ще може да стриймва музика от Apple Music, но с помощта на Siri потребителите ще имат възможност да изпращат съобщения, да задават таймери, да пускат подкасти, да проверят прогнозата за времето, да контролират домашните аксесоари свързани с HomeKit и разбира се да извършват разговори, прехвърляйки ги от iPhone. Хубавата новина е, че HomePod няма да е ограничен до един потребител, а ще може да изпълнява командите на всички в домакинството, след първоначалните настройки.

Интелигентния високоговорител на Apple е оборудван с пространствена технология, разработена от компанията, за да осигури максимално добър звук във всяко помещение. Според Фил Шилър, HomePod е „магическо изживяване, което комбинира съвременни аудио технологии и високочестотни говорители, с целия каталог на Apple Music и интелигентността на Siri в един прост, но красив дизайн“.

Екипът на компанията е работил дълго, за да даде на Siri по-дълбоки музикални познания, а актуализация, която ще бъде пусната по-късно през годината, ще донесе и възможността на потребителите с повече от един HomePod да възпроизвеждат музика в различни помещения на домовете си, чрез протокола AirPlay 2.

HomePod е съвместим с iPhone 5s и по-новите модели, iPad Pro, iPad Air, iPad mini 2, или по-нови и шестото поколение iPod touch с iOS 11.2.5, която беше пусната официално снощи. Той е отговорът на залялите напоследък пазара устройства на Google и Amazon, но създаден по начин, присъщ само на Apple.