Последните ходове на Google доказват, че тя повече от всякога иска да бъде като Apple, да прави същоте качествени продукти и да създава хардуера за тях, както и да контролира софтуера и да подобри потребителското изживяване.

Телефоните от серията Pixel са истинското свидетелство за това и можем да очакваме компанията да ги подобри през следващите години, докато те заприличат на iPhone.

Pixel обаче не е масов търговски успех за Google поне към момента. Компанията се нуждае от цяла година, за да продаде толкова бройки, колкото Apple продава за седмица. Данните на IDC сочат, че продажбите на Pixel са се удвоили от миналата година до 3.9 милиона, но все пак са малка част от пазарния дял от 1.5 милиарда. Ако Apple е продала 77.3 милиона iPhone за празничното тримесечие на 2017 година, то това са по 849 450 бройки на ден, т.е. компанията има нужда от 4.6 дни, за да продаде 3.9 милиона iPhone, или толкова, колкото Google е реализирала за годината. Някои от вас може би ще кажат, че подобно сравнение не е справедливо, тъй като коледното тримесечие е най-силното през годината, но ако погледнем осреднените стойности, компанията е реализирала 215.79 милиона смартфони или средно 591 205 на ден и би имала нужда от 6.6 дни за да достигне 3.9 милиона.

Очаква се, че тази есен Google ще пусне на пазара Pixel 3 с дизайн на екрана, подобен на този на iPhone X, а следващата версия на Android ще поддържа този тип изрязани екрани. Ако тази стратегия проработи, данните на IDC за 2018 година може би ще са много по-обнадеждаващи за интернет гиганта.