Най-големият партньор на Apple увери инвеститорите, че iPhone 12 5G ще дебютира навреме. Директорът на компанията, Алекс Янг заяви в сряда, че компанията е изгубила време поради ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, но въпреки това все още има време да вкара устройството в производство.

Както много други производители, Foxconn е силно засегната от избухването на пандемията от коронавирус. В началото на годината компанията беше принудена да затвори две от основните си фабрики за производство на iPhone в Китай, а когато ги отвори те бяха с по-малко от 10% от обичайния си персонал. В последствие Foxconn призна, че въздействието на COVID-19 вероятно ще се отрази на годишните й приходи. Оттогава обаче, компанията предприема активни стъпки, за да гарантира, че производството няма да бъде засегнато. Тя създаде производствена линия за хирургически маски и инсталира инфрачервени скенери и приложение за смартфони, което изпраща сигнал на служителите, ако се намират твърде близо до възможна инфекция. Foxconn нае и 83 годишният учен Джонг Наншан, който е известен с това, че е намерил правилния начин за лечение на ТОРС през 2002 – 2003 година. Наншан ще консултира компанията по отношение на усилията й за профилактика и рехабилитация на коронавируса.

Предишните планове на Foxconn предполагаха, че до края на март производството ще се възстанови и ще заработи в нормалните си нива. Миналата седмица компанията заяви, че е наела достатъчно работници в големите си китайски заводи, за да отговори на сезонното търсене, свързано с производството на iPhone. Всъщност Foxconn е поредната компания, която се опитва да спре слуховече за забавянето на тазгодишния модел iPhone. По-рано TSMC обяви, че е готова да поеме обемите за производство на чипове от следващата генерация А на Apple. Независимо от това обаче, все още има известна степен несигурност, тъй като по-малките, но ключови производители на компоненти ще трябва да възвърнат пълния си капацитет, за да доставят частите за смартфона. Скорошното решение на Китай да закрие киносалоните предполага, че увереността на страната, че се е справила с COVID-19, може и да е преждевременна.