Изберете страница

Force Touch може би ще се завърне със сензори от ново поколение

С изключение на тракпада на MacBook, Apple преустанови изцяло използването на своята технология Force Touch, известна още като 3D Touch. Изглежда обаче, че тя може би ще се завърне със сензори от ново поколение, ако съдим по новите патенти за Apple Watch, Macbook и дори iPhone.

Службата за патенти и търговски марки на САЩ публикува миналия четвъртък множество патенти на Apple, свързани със сензори force-pressure. Те обхващат начините на използване на сензорите в устройствата на компанията.

В един от патентите е показано как такъв сензор може да се приложи в устройство с малък форм-фактор, като Apple Watch и дори AirPods. Стандартните сензори заемат значително място в пордукта, което затруднява използването им в подобни устройства, с новата технология обаче, Apple може да направи чувствителна на натиск повърхност, използвайки микроелектромеханични сензори за налягане.

Изображение в патента показва Apple Watch с чувствителен на натиск страничен бутон, който може да замени физическите такива. По-рано друг патент на компанията показа нова Digital Crown, която използва оптични сензори, вместо механично въртене, което означава, че Apple търси начини да направи своя часовник по-здрав с по-малко движещи се части.

Втори патент демонстрира как компанията тества сензори за налягане, за да създаде интелигентни каишки за Apple Watch, които могат да измерват кръвно налгане и дори скорост на пулсовата вълна. Слуховете твърдят, че Apple Watch Serires 8 ще има нови здравни функции, така че можем да видим тези каишки още тази година.

Друг патент на компанията показва как микроелектромеханичните сензори за налягане могат да се използват в тракпада на MacBook и дори под дисплея на iPhone, за да откриват точно малки или постепенни промени в силата на натиск. Описанието напомня 3D Touch и ни кара да вярваме, че тя може да се завърне в бъдещи устройства на гиганта.

Патентите показват, че технологията комбинира множество малки модули в едно, вместо да използва един компонент, така че може би ще позволи на Apple да върне 3D Touch с по-малко разходи и в повече устройства. Трябва да напомним обаче, че все пак това са само част от многобройните патенти на компанията и нищо не гаранитра, че те някога ще се превърнат в реални устройства.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This