Компанията за медицински аксесоари за смартфони, AliveCor получи тази седмица одобрението на FDA за своята EKG Kardia Band – първият подобен аксесоар за Apple Watch, който вече е наличен в Европа от няколко месеца, но разрешението означава, че ще може да се продава и в САЩ.

Kardia Band има интегриран метален сензор, който му позволява да комуникира с приложението на компанията, за да отчита EKG и да открива нарушения в сърдечния ритам и т.нар. предсърдно мъждене, подобно на вече съществуващото устройство KardiaMobile на AliveCor. KardiaMobile обаче се прикрепя на гърба на iPhone и изисква потребителите да го държат с две ръце в продължение на 30 секунди, за да регистрира ритъма на сърцето, докато Kardia Band е съвсем нормална каишка за часовника на външен вид и дискретно ще измерва параметрите в реално време, където и да се намирате.

Потребителите трябва само да изтеглят приложението Kardia, съвместимо с Apple Watch и да поставят палеца си върху сензора за 30 секунди, за да може да бъде извършен анализа. Записите се съхраняват в приложението на телефона и могат да бъдат изпратени на лекар и да послужат за откриване на сърцебиене или задух, които биха могли да са признак за проблеми със сърцето. Приложеинето се свързва и с Health на Apple, така че потребителите могат да интегрират своите EKG показания в него, за по-изчерпателна информация на цялостното им здраве.

AliveCor е въвела и една нова функция, наречена SmartRhythm, която използва невронната мрежа, за да анализира данните за сърдечната дейност и може да установи потенциално ненормален ритъм, използвайки сензора на Kardia Band или KardiaMobile EKG.

Полезнат каишка струва 199 долара и може да бъде поръчана директно от страницата на компанията, или от Amazon, а абонаментът за Premium услугата на AliveCor е 99 долара годишно, като осигурява достъп до всички налични функции след 30 дневния пробен период.