Изберете страница

Facebook тества нова функция, която превръща снимките ви в картини

Facebook вече тества нова функция, която ще превърне снимките и видеото на живо в произведения на изкуството. На пръв поглед тези ефекти са много подобни на предлаганите от приложението Prisma, което стана популярно през последните месеци, но всъщност са резултат на едно от най-значимите подобрения на компанията, което прави възможно да се използва силата на изкуствения интелект в приложението.

За момента, тестовата версия е налична само в Ирландия, но Facebook планира да я направи достъпна за потребителите съвсем скоро. Името й е Style Transfer и тя се отличава от останалите приложения за фото и видео обработка с това, че ефектите са достъпни в реално време. Използваното машинно обучение, известно още като невронна мража, придава на кадрите вид на произведения на изкуството от известни художници. Работата на невронната мрежа в реално време изисква много ресурси, затова и конкурентното приложение Prisma се нуждае от няколко секунди за обработка на кадрите и прилагане на филтрите.

Главният технологичен директор на Facebook, Майк Шропфър отбелязва, че Style Transfer е само „върха на айсберга“, спрямо възможностите на технологията, наречена Cafe2 Go, която стои зад тази функция, и която ще позволи на повече приложения, работещи с невронната мрежа да бъдат реализирани в близко бъдеще.

„ Ние можем да създадем базирани на жестове приложения, които ще разпознават изражението на лицето ви, когато стоите пред компютъра и ще прилагат подходящите за случая филтри“ пише Шропфър в своя блог.

И до колкото това е все още само теория, то тя ни предлага един интересен поглед върху това, как Facebook може да използва изкуствения интелект, за да превърне споделянето в нещо съвсем различно.

Безспорно социалната мрежа се развива бързо и неумолимо гони своите конкуренти, а докъде може да стигне тази надпревара, ще покаже само бъдещето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This