Изберете Страница

Facebook тества нова функция, която превръща снимките ви в картини

Facebook вече тества нова функция, която ще превърне снимките и видеото на живо в произведения на изкуството. На пръв поглед тези ефекти са много подобни на предлаганите от приложението Prisma, което стана популярно през последните месеци, но всъщност са резултат на едно от най-значимите подобрения на компанията, което прави възможно да се използва силата на изкуствения интелект в приложението.

За момента, тестовата версия е налична само в Ирландия, но Facebook планира да я направи достъпна за потребителите съвсем скоро. Името й е Style Transfer и тя се отличава от останалите приложения за фото и видео обработка с това, че ефектите са достъпни в реално време. Използваното машинно обучение, известно още като невронна мража, придава на кадрите вид на произведения на изкуството от известни художници. Работата на невронната мрежа в реално време изисква много ресурси, затова и конкурентното приложение Prisma се нуждае от няколко секунди за обработка на кадрите и прилагане на филтрите.

Главният технологичен директор на Facebook, Майк Шропфър отбелязва, че Style Transfer е само „върха на айсберга“, спрямо възможностите на технологията, наречена Cafe2 Go, която стои зад тази функция, и която ще позволи на повече приложения, работещи с невронната мрежа да бъдат реализирани в близко бъдеще.

„ Ние можем да създадем базирани на жестове приложения, които ще разпознават изражението на лицето ви, когато стоите пред компютъра и ще прилагат подходящите за случая филтри“ пише Шропфър в своя блог.

И до колкото това е все още само теория, то тя ни предлага един интересен поглед върху това, как Facebook може да използва изкуствения интелект, за да превърне споделянето в нещо съвсем различно.

Безспорно социалната мрежа се развива бързо и неумолимо гони своите конкуренти, а докъде може да стигне тази надпревара, ще покаже само бъдещето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This