Facebook вече тества нова функция, която ще превърне снимките и видеото на живо в произведения на изкуството. На пръв поглед тези ефекти са много подобни на предлаганите от приложението Prisma, което стана популярно през последните месеци, но всъщност са резултат на едно от най-значимите подобрения на компанията, което прави възможно да се използва силата на изкуствения интелект в приложението.

За момента, тестовата версия е налична само в Ирландия, но Facebook планира да я направи достъпна за потребителите съвсем скоро. Името й е Style Transfer и тя се отличава от останалите приложения за фото и видео обработка с това, че ефектите са достъпни в реално време. Използваното машинно обучение, известно още като невронна мража, придава на кадрите вид на произведения на изкуството от известни художници. Работата на невронната мрежа в реално време изисква много ресурси, затова и конкурентното приложение Prisma се нуждае от няколко секунди за обработка на кадрите и прилагане на филтрите.

Главният технологичен директор на Facebook, Майк Шропфър отбелязва, че Style Transfer е само „върха на айсберга“, спрямо възможностите на технологията, наречена Cafe2 Go, която стои зад тази функция, и която ще позволи на повече приложения, работещи с невронната мрежа да бъдат реализирани в близко бъдеще.

„ Ние можем да създадем базирани на жестове приложения, които ще разпознават изражението на лицето ви, когато стоите пред компютъра и ще прилагат подходящите за случая филтри“ пише Шропфър в своя блог.

И до колкото това е все още само теория, то тя ни предлага един интересен поглед върху това, как Facebook може да използва изкуствения интелект, за да превърне споделянето в нещо съвсем различно.

Безспорно социалната мрежа се развива бързо и неумолимо гони своите конкуренти, а докъде може да стигне тази надпревара, ще покаже само бъдещето.