Изберете Страница

Facebook тества нова функция, която превръща снимките ви в картини

Facebook вече тества нова функция, която ще превърне снимките и видеото на живо в произведения на изкуството. На пръв поглед тези ефекти са много подобни на предлаганите от приложението Prisma, което стана популярно през последните месеци, но всъщност са резултат на едно от най-значимите подобрения на компанията, което прави възможно да се използва силата на изкуствения интелект в приложението.

За момента, тестовата версия е налична само в Ирландия, но Facebook планира да я направи достъпна за потребителите съвсем скоро. Името й е Style Transfer и тя се отличава от останалите приложения за фото и видео обработка с това, че ефектите са достъпни в реално време. Използваното машинно обучение, известно още като невронна мража, придава на кадрите вид на произведения на изкуството от известни художници. Работата на невронната мрежа в реално време изисква много ресурси, затова и конкурентното приложение Prisma се нуждае от няколко секунди за обработка на кадрите и прилагане на филтрите.

Главният технологичен директор на Facebook, Майк Шропфър отбелязва, че Style Transfer е само „върха на айсберга“, спрямо възможностите на технологията, наречена Cafe2 Go, която стои зад тази функция, и която ще позволи на повече приложения, работещи с невронната мрежа да бъдат реализирани в близко бъдеще.

„ Ние можем да създадем базирани на жестове приложения, които ще разпознават изражението на лицето ви, когато стоите пред компютъра и ще прилагат подходящите за случая филтри“ пише Шропфър в своя блог.

И до колкото това е все още само теория, то тя ни предлага един интересен поглед върху това, как Facebook може да използва изкуствения интелект, за да превърне споделянето в нещо съвсем различно.

Безспорно социалната мрежа се развива бързо и неумолимо гони своите конкуренти, а докъде може да стигне тази надпревара, ще покаже само бъдещето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This