Apple може да се похвали с поредица от солидни и понякога впечатляващи версии на iPhone през последните няколко години, но все пак й отне доста време, докато успее да разпали истински интереса на потребителите. Разбира се технологията на камерата на емблематичния смартфон се подобри невероятно през това време, но цялостният външен вид и усещане за самия телефон останаха непроменени цели три цикъла, а що се отнася до новите функции, може би трябва да се върнем още по-назад, до iPhone 5s и дебюта на Touch ID, в търесене на нещо наистина значимо.

iPhone X е приятна глътка свеж въздух с големия си OLED екран от край до край и новата система за лицев разпознаване Face ID и можем да го наречем радикалното преосмисляне, което чакахме от години, въпреки че не беше ясно как ще го приемат потребителите първоначално. Сега вече той се радва на небивал интерес, а Face ID работи точно както беше рекламирана, но тъй като е напълно нова функция, един от най-приятните й аспекти е това, че потребителите все още откриват някои дизайнерски замисли, неразкрити от компанията.

Най-новият пример за това е откритието, публикувано в Reddit през уикенда, което касае алармата. Всички ние сме се събуждали с чувство на неудовлетвореност, докато се опитваме да изключим силния звук на досадната аларма сутрин, за да не събуди тя цялата къща. iPhone X обаче, крие идеалното решение за това – както обяснява потребителят, пуснал темата, силата на звука на алармата намалява, в момента, когато погледнете телефона:

Събудих се тази сутрин с алармата на моя iPhone X и когато го погледнах, забелязах, че звукът намалява. Опитах отново, за да се уверя, че не си въобразявам и да, той наистина го прави! Това е дребно нещо, но фактът, че го има е наистина невероятен. Сега, когато се будя, поглеждам телефона и звукът става по-приятен. Малките неща всъщност са толкова страхотни!“

Въпреки, че това не е кой знае каква новаторска функци, тя говори за типичното внимание към детайла от страна на Apple и потенциалът на Face ID, който може да повлияе на всички аспекти на потребителското изживяване.