От днес iPhone X вече е на пазара и тези от вас, които успеят да се доберат до някоя от малкото бройки, ще открият, че Face ID е по-бавна от предшественика си Touch ID. Всъщност има няколко неща, които можете да направите, за да я ускорите и за тах ще ви разкажем в тази статия.

Според Apple, Face ID е бъдещето, защото е значително по-сигурна от Touch ID и премахва редица ограничения, но въпреки това функцията все още не е идеална. На представянето на iPhone X, компанията обяви, че в 1 от 50 000 случая, Touch ID може да сгреши, докато при Face ID, тази вероятност намалява до 1 на 1 000 000, а експерти твърдят, че на конкурентите ще са нужни повече от две години, за да изградят подобна система за лицево разпознаване. Нещо повече – Face ID се адаптира към промените във външния вид с течение на времето и ще работи дори когато носите слънчеви очила, шапка, пуснете си брада, или когато навън е тъмно, за разлика от Touch ID, която не функционира, когато ръцете ви са мокри. Според Tom’s Guide обаче, има един показател, по който Touch ID превъзхожда наследника си и това е скоростта. За отключване на iPhone X с Face ID са нужни 1.48 секунди, докато iPhone 7 Plus може да бъде отключен с пръстов отпечатък за 0,91 секунди.

За да увеличите скоростта на Face ID, просто прекарайте пръст от долу на горе, докато Face ID идентифицира лицето ви, без да чакате да се промени иконата за заключване. По някога на екрана може да се появи надписа „Face ID“, но това не трябва да ви притеснява. С този малък трик, скоростта на отключване се намалява до 1,50 секнуди, което все още е по-бавно от Touch ID, но все пак е малко по-добре.

Второто нещо е да се уверите, че Rise to Wake е активирана от настройките. Това спестява ценно време, като елиминира необходимостта да прекарвате пръст, или да натискате дисплея на телефона, преди да го отключите. Когато Rise to Wake е активна единственото, което можете да направите е да изключите т.нар. функция за откриване на вниманието. Това означава, че Face ID няма да чака очите ви да се насочат конкретно към дисплея, за да отключи телефона. Тук обаче има едно важно предупреждение – това ще направи Face ID по-малко сигурна и трябва да прецените дали да жертвате това, за да спечелите части от секундата при отключването.