Може би съвсем не е изненада, че iPhone Xr получи най-висок рейтинг за смартфон с единична камера от DxOMark. Бюджетният модел на Apple успя да се пребори с по-скъпите модели от новото поколение в редица категории, като неговият резултат от 101 точки е само 4 точки по-нисък от този на iPhone Xs Max и с три по-висок от този на Pixel 2. Всъщност Huawei P20 Pro с тройната си задна камера е най-високо оценения смартфон със 109 точки.

DxOMark преглежда и тества цифрови камери и лещи от 10 години насам, а за целта инженерите заснемат над 1500 тестови изображения и два часа клипове, като подреждат резултатите по експозиция и контраст, цвят, автофокус, текстура и шум и др категории за ефективност.

Тази година Apple избра да включи голяма част от съвременния си софтуер и алгоритми за обработка на изображенията както в своите водещи модели, така и в iPhone Xr, чиято единична камера го прави по-достъпен, но и води до известни компромиси. Фотографските възможности на бюджетния модел, според DxOMark обаче, в общи линии са подобни на тези на двата по-скъпи – отлична експозиция при всички светлинни условия, широк динамичен обхват и отлично съотношение между шум и детайл. Според рецензията, системата на единичната камера не съвпада с тази на iPhone Xs, що се отнася до качество на мащаба и симулазия на bokeh в портретен режим, където iPhone Xr е далеч от перфектното. Колко дълго ще се задържи той на първо място като смартфон с единична камера, ще зависи от резултатите от тестовете на Pixel 3.