Изберете Страница

BMW или Magna може да произвежат Apple Car, твърдят анализатори

След като Hyundai вече е извън играта за производството на Apple Car, анализаторите насочиха вниманието си към други имена в автомобилната индустрия.

Всъщност много големи автомобилни производители може да не са заинтересовани, поради същите причини, които накараха Hyundai да се откаже. Миналия месец беше съобщено, че Hyundai не е сигурна дали иска ролята й да бъде сведена до договор на производител, докато Apple взема всички важни решения и получава цялата заслуга. Проблемът по същество е, че и двете компании са свикнали да командват. Hyundai е известна по традиция с нежеланието си да работи с външни лица, като прави собствени двигатели, трансмисии и дори собствена стомана във вертикално интегрирана верига за доставки като втория по големина конгломерат в Южна Корея. Apple също е свикнала да командва и контролира строго. Няколко японски автомобилни компании също бяха обект на спекулации, но CNN съобщава, че повечето големи производители вероятно ще са предпазливи.

Евентуалният договор за производствена сделка ще постави автомобилния производител в ситуаци, близка до тази на Pegatron и Foxconn, които сглобяват iPhone за Apple, но не прибират големите печалби. Повтарянето на този бизнес модел е това, което изглежда големите автомобилни компании се стремят да избегнат. Volkswagen например, иска да разработи свой собствен софтуер за автономно шофиране и собствена операционна система. Компанията иска контрол върху своите данни. Големите автомобилни производители имат какво да губят и не искат да “отворят вратата” за Apple. По-малките такива, може би са по-склонни на сделка.

Honda, Nissan, Stellantis и BMW са четири компании, които отговарят на тези сметки. BMW вижда нещата малко по-различно. След като Apple ще навлезе в автомобилния бизнес, по-добре е да е като партньор. Apple може да се опита да избегне битки за брандиране и творчески контрол, като наеме производител като Magna, който вече произвежда автомобили по договор, включително за Mercedes-Benz, Toyota, BMW и Jaguar.

Всичко това обаче означава, че възможните спецификации на Apple Car, които видяхме преди дни, вече не са в играта. Освен това друг доклад твърди, че тя няма да е проектирана да има водач – цел, която почти сигурно е технически и правно невъзможна във времевите рамки, посочени от слуховете – до 2024 година. Въртейки се от години в кръг от слухове, спекулации и бизнес интереси, се чудя кога и дали изобщо ще видим Apple Car?

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This