Изберете Страница

BMW или Magna може да произвежат Apple Car, твърдят анализатори

След като Hyundai вече е извън играта за производството на Apple Car, анализаторите насочиха вниманието си към други имена в автомобилната индустрия.

Всъщност много големи автомобилни производители може да не са заинтересовани, поради същите причини, които накараха Hyundai да се откаже. Миналия месец беше съобщено, че Hyundai не е сигурна дали иска ролята й да бъде сведена до договор на производител, докато Apple взема всички важни решения и получава цялата заслуга. Проблемът по същество е, че и двете компании са свикнали да командват. Hyundai е известна по традиция с нежеланието си да работи с външни лица, като прави собствени двигатели, трансмисии и дори собствена стомана във вертикално интегрирана верига за доставки като втория по големина конгломерат в Южна Корея. Apple също е свикнала да командва и контролира строго. Няколко японски автомобилни компании също бяха обект на спекулации, но CNN съобщава, че повечето големи производители вероятно ще са предпазливи.

Евентуалният договор за производствена сделка ще постави автомобилния производител в ситуаци, близка до тази на Pegatron и Foxconn, които сглобяват iPhone за Apple, но не прибират големите печалби. Повтарянето на този бизнес модел е това, което изглежда големите автомобилни компании се стремят да избегнат. Volkswagen например, иска да разработи свой собствен софтуер за автономно шофиране и собствена операционна система. Компанията иска контрол върху своите данни. Големите автомобилни производители имат какво да губят и не искат да “отворят вратата” за Apple. По-малките такива, може би са по-склонни на сделка.

Honda, Nissan, Stellantis и BMW са четири компании, които отговарят на тези сметки. BMW вижда нещата малко по-различно. След като Apple ще навлезе в автомобилния бизнес, по-добре е да е като партньор. Apple може да се опита да избегне битки за брандиране и творчески контрол, като наеме производител като Magna, който вече произвежда автомобили по договор, включително за Mercedes-Benz, Toyota, BMW и Jaguar.

Всичко това обаче означава, че възможните спецификации на Apple Car, които видяхме преди дни, вече не са в играта. Освен това друг доклад твърди, че тя няма да е проектирана да има водач – цел, която почти сигурно е технически и правно невъзможна във времевите рамки, посочени от слуховете – до 2024 година. Въртейки се от години в кръг от слухове, спекулации и бизнес интереси, се чудя кога и дали изобщо ще видим Apple Car?

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This