Нов доклад на Bloomberg хвърля повече светлина върху това, какво да очакваме от тазгодишните модели iPhone. В него се посочва, че Apple “не планира големи промени” за своите смартфони, но е в процес на тестване на един ключов ъпгрейд – четец за пръстови отпечатъци, вграден под екрана.

Според изданието, инженерите на компанията се отнасят към iPhone 2021 като към “S” годишен ъпгрейд, което предполага незначителни промени, в сравнение с iPhone 12. Apple не планира големи промени за тазгодишната си линия смартфони, предвид подобренията, направени през 2020, сред които 5G и нов дизайн. Голямата промяна обаче е, че се тества поддръжката на четец за пръстови отпечаътци, вграден под екрана. В крайна сметка обаче, не е ясно дали тази функция ще се реализира в следващото поколение iPhone 12s. Тя би добавила нов метод за отключване, надграждайки паролата и лицевото разпознаване с Face ID.

Всъщност компанията започна да се отдалечава от Touch ID през 2017 година с iPhone X, но остави функцията в Mac и по-евтините модели iPhone. Тази година Qualcomm, която предоставя на Apple 5G модеми, обяви нов, по-бърз сензор за пръстови отпечатъци, вграден в екрана. Не за пръв път чуваме за подобна опция. Надеждният анализатор Минг-Чи Куо обяви още през 2019 година, че Apple ще пусне iPhone с Face ID и Touch ID през 2021 година и това по-късно беше потвърдено и от L0vetodream.

На финала Bloomberg посочва, че компанията работи върху премахването на порта за зареждане за някои модели iPhone, в полза на безжичното зареждане. Отново не е ясно, дали това ще се случи тази година, или промяната ще бъде запазена за телефоните с повече ъпгрейди. Заслужава си да отбележим обаче, че Куо прогнозира през 2019 година, че Apple ще пусне iPhone без Lightning порт през 2021. В доклада се споменава още и, че AirTags ще бъдат пуснати по някое време тази година, въпреки че Apple е планирала да направи това заедно с iPhone 12.