Очевидно живеем в свят, където блокирането на телефоните от наши приятели се смята за забавна шега, а сега има нов бъг, който може да парализира приложението iMessage, ако получим съобщение с определен знак и дори рестарт няма да го оправи. Бъгът се нарича „Black dot of death“, но всъщност не е емотикон под формата на черна точка.

Вместо това имаме низ от хиляди Unicode знаци, невидими за нас, който придружава точката и всъщност причинява вредата. Текстът е твърде голям, за да може приложението да се справи с него, което го прави неизползваемо и то се срива всеки път, когато потребителят се опитва да го стартира. Проблемът засяга iOS 11.3 и бета версията на iOS 11.4.

Изглежда бъгът е открит от EverythingApplePro и чрез него могат да се блокират телефоните на тези, на които съобщението бъде изпратено, веднага след като то бъде отворено. Този проблем много прилича на предишния, който стана известен през февруари и се отнасяше до индийския език Telugu и неговите знаци, но рестарт на приложението или телефона не го отстранява.

Единственото решение е да се използва 3D Touch върху иконата на iMessage за извеждане на контекстното меню и да се избере от него „New Message”, ако използвате обаче някои от по-старите модели, които не поддържат тази функция, няма да имате късмет. Всъщност „Black dot of death“ се смята за ремикс на подобен експлойт, който стана известен за пръв път засягайки WhatsApp за Android, а Apple е информирана за проблема и се очаква да пусне актуализация за решаването му в най-скоро време.