Изберете Страница

„Black dot of death“ блокира iMessage и има само един начин да се оправи

Очевидно живеем в свят, където блокирането на телефоните от наши приятели се смята за забавна шега, а сега има нов бъг, който може да парализира приложението iMessage, ако получим съобщение с определен знак и дори рестарт няма да го оправи. Бъгът се нарича „Black dot of death“, но всъщност не е емотикон под формата на черна точка.

Вместо това имаме низ от хиляди Unicode знаци, невидими за нас, който придружава точката и всъщност причинява вредата. Текстът е твърде голям, за да може приложението да се справи с него, което го прави неизползваемо и то се срива всеки път, когато потребителят се опитва да го стартира. Проблемът засяга iOS 11.3 и бета версията на iOS 11.4.

Изглежда бъгът е открит от EverythingApplePro и чрез него могат да се блокират телефоните на тези, на които съобщението бъде изпратено, веднага след като то бъде отворено. Този проблем много прилича на предишния, който стана известен през февруари и се отнасяше до индийския език Telugu и неговите знаци, но рестарт на приложението или телефона не го отстранява.

Единственото решение е да се използва 3D Touch върху иконата на iMessage за извеждане на контекстното меню и да се избере от него „New Message”, ако използвате обаче някои от по-старите модели, които не поддържат тази функция, няма да имате късмет. Всъщност „Black dot of death“ се смята за ремикс на подобен експлойт, който стана известен за пръв път засягайки WhatsApp за Android, а Apple е информирана за проблема и се очаква да пусне актуализация за решаването му в най-скоро време.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна бета версията за разработчици на iOS 17 безплатно

Apple пусна бета версията за разработчици на iOS 17 безплатно

Години наред достъпът до бета версиите за разработчици на iOS се осъществяваше само чрез съответния акаунт с годишен абонамент 99 долара. Тази година Apple пусна бета версията за разработчици на iOS 17 безплатно за всички, които са се регистрирали като разработчици....

Всичко, което Apple представи на WWDCV 2023

Всичко, което Apple представи на WWDCV 2023

Apple постави началото на изцяло нова категория устройства с първите си очила за смесена реалност Vision Pro. Компанията ги определя като “революционен пространствен компютър, който безпроблемно смесва дигитално съдържание с физическия свят”. Те разполагат с изцяло...

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила по време на WWDC 2023, като ще даде възможност на някои разработчици и присъстващи да ги изпробват след обявяването им, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. Компанията изгради нова структура в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This