Изберете страница

„Black dot of death“ блокира iMessage и има само един начин да се оправи

Очевидно живеем в свят, където блокирането на телефоните от наши приятели се смята за забавна шега, а сега има нов бъг, който може да парализира приложението iMessage, ако получим съобщение с определен знак и дори рестарт няма да го оправи. Бъгът се нарича „Black dot of death“, но всъщност не е емотикон под формата на черна точка.

Вместо това имаме низ от хиляди Unicode знаци, невидими за нас, който придружава точката и всъщност причинява вредата. Текстът е твърде голям, за да може приложението да се справи с него, което го прави неизползваемо и то се срива всеки път, когато потребителят се опитва да го стартира. Проблемът засяга iOS 11.3 и бета версията на iOS 11.4.

Изглежда бъгът е открит от EverythingApplePro и чрез него могат да се блокират телефоните на тези, на които съобщението бъде изпратено, веднага след като то бъде отворено. Този проблем много прилича на предишния, който стана известен през февруари и се отнасяше до индийския език Telugu и неговите знаци, но рестарт на приложението или телефона не го отстранява.

Единственото решение е да се използва 3D Touch върху иконата на iMessage за извеждане на контекстното меню и да се избере от него „New Message”, ако използвате обаче някои от по-старите модели, които не поддържат тази функция, няма да имате късмет. Всъщност „Black dot of death“ се смята за ремикс на подобен експлойт, който стана известен за пръв път засягайки WhatsApp за Android, а Apple е информирана за проблема и се очаква да пусне актуализация за решаването му в най-скоро време.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This