Изберете Страница

AR очилата на Apple ще са готови до три години

След месеци спекулации относно предполагаемия интерес на Apple към разработването на самостоятелно устройство за разширена реалност, Bloomberg публикува в сряда своя доклад, в който твърди, че компанията планира да разполага с технологията до 2019 година, а готовият продукт ще бъде представен на потребителите още през 2020 година.

Според доклада, AR слушалките на Apple ще разполагат със собствен дисплей и ще работят с нов чип и операционна система, някои източници обаче твърдят, че тази времева линия е много агресивна и би могла да се промени в даден момент.

Всъщност още през март Bloomberg съобщи, че Apple вече има екип, създаден специално за поректи, свързани с AR, ръководен от бившия главен инженер на Dolby Labs Майк Рокуел. Сега същите източници посочват, че този екип вече е разширен до няколко стотин инженери, разположени във всеки кампус на компанията, а AR проектът, върху който те работят е известен с кодовото название T288.

След като същият екип инженери успешно представи ARKit за iOS устройства, следващата стъпка е да създаде слушалки с вграден екран, способни да стриймват 3D видео, без да източват батерията. Признанието на Тим Кук, че такава технология „не съществува“, не спира екипа да изгражда своя чип, подобен на S1 в Apple Watch. Що се отнася до операционната система, източниците на Bloomberg твърдят, че тя е наречена rOS и се основава на iOS, но тъй като ще трябва да работи със слушалки, ще функционира по-различно от молбилната операционна система. За тази цел Apple все още решава как потребителите ще се придвижват в интерфейса и ще стартират приложения, но изследва варианти с чувствителни на допир панели, гласово активиране с помощта на Siri и жестове с глава.

Гигантът все още няма функциониращ прототип на слушалките, така че вместо него използва HTC Valve за тестовете на софтуера. Освен това Apple разработва и устройство подобно на Gear VR, което ще използва екрана на iPhone, но ще бъде предназначено само за вътрешна употреба.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ. След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This