След месеци спекулации относно предполагаемия интерес на Apple към разработването на самостоятелно устройство за разширена реалност, Bloomberg публикува в сряда своя доклад, в който твърди, че компанията планира да разполага с технологията до 2019 година, а готовият продукт ще бъде представен на потребителите още през 2020 година.

Според доклада, AR слушалките на Apple ще разполагат със собствен дисплей и ще работят с нов чип и операционна система, някои източници обаче твърдят, че тази времева линия е много агресивна и би могла да се промени в даден момент.

Всъщност още през март Bloomberg съобщи, че Apple вече има екип, създаден специално за поректи, свързани с AR, ръководен от бившия главен инженер на Dolby Labs Майк Рокуел. Сега същите източници посочват, че този екип вече е разширен до няколко стотин инженери, разположени във всеки кампус на компанията, а AR проектът, върху който те работят е известен с кодовото название T288.

След като същият екип инженери успешно представи ARKit за iOS устройства, следващата стъпка е да създаде слушалки с вграден екран, способни да стриймват 3D видео, без да източват батерията. Признанието на Тим Кук, че такава технология „не съществува“, не спира екипа да изгражда своя чип, подобен на S1 в Apple Watch. Що се отнася до операционната система, източниците на Bloomberg твърдят, че тя е наречена rOS и се основава на iOS, но тъй като ще трябва да работи със слушалки, ще функционира по-различно от молбилната операционна система. За тази цел Apple все още решава как потребителите ще се придвижват в интерфейса и ще стартират приложения, но изследва варианти с чувствителни на допир панели, гласово активиране с помощта на Siri и жестове с глава.

Гигантът все още няма функциониращ прототип на слушалките, така че вместо него използва HTC Valve за тестовете на софтуера. Освен това Apple разработва и устройство подобно на Gear VR, което ще използва екрана на iPhone, но ще бъде предназначено само за вътрешна употреба.