Изберете страница

AR очилата на Apple ще са готови до три години

След месеци спекулации относно предполагаемия интерес на Apple към разработването на самостоятелно устройство за разширена реалност, Bloomberg публикува в сряда своя доклад, в който твърди, че компанията планира да разполага с технологията до 2019 година, а готовият продукт ще бъде представен на потребителите още през 2020 година.

Според доклада, AR слушалките на Apple ще разполагат със собствен дисплей и ще работят с нов чип и операционна система, някои източници обаче твърдят, че тази времева линия е много агресивна и би могла да се промени в даден момент.

Всъщност още през март Bloomberg съобщи, че Apple вече има екип, създаден специално за поректи, свързани с AR, ръководен от бившия главен инженер на Dolby Labs Майк Рокуел. Сега същите източници посочват, че този екип вече е разширен до няколко стотин инженери, разположени във всеки кампус на компанията, а AR проектът, върху който те работят е известен с кодовото название T288.

След като същият екип инженери успешно представи ARKit за iOS устройства, следващата стъпка е да създаде слушалки с вграден екран, способни да стриймват 3D видео, без да източват батерията. Признанието на Тим Кук, че такава технология „не съществува“, не спира екипа да изгражда своя чип, подобен на S1 в Apple Watch. Що се отнася до операционната система, източниците на Bloomberg твърдят, че тя е наречена rOS и се основава на iOS, но тъй като ще трябва да работи със слушалки, ще функционира по-различно от молбилната операционна система. За тази цел Apple все още решава как потребителите ще се придвижват в интерфейса и ще стартират приложения, но изследва варианти с чувствителни на допир панели, гласово активиране с помощта на Siri и жестове с глава.

Гигантът все още няма функциониращ прототип на слушалките, така че вместо него използва HTC Valve за тестовете на софтуера. Освен това Apple разработва и устройство подобно на Gear VR, което ще използва екрана на iPhone, но ще бъде предназначено само за вътрешна употреба.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This